Den tidigare socialdemokratiska politikern Ilija Batljan köpte i sitt fastighetsbolag SBB upp en mängd offentliga fastigheter, bland annat polisstationer. Nu när bolaget krisar oroas polisen för att de ska hamna i fienders händer.
Fastighetsbolaget SBB är i djup kris. Bolaget har för lånade pengar köpt bland annat polisstationer. Nu varnar polisen för att en utförsäljning kan resultera i att de köps av fel ägare.
– Det vore inte bra med kopplingar till ryska statsmakten, säger Åsa Welander, chef för lokalförsörjningsenheten på Polismyndigheten.
Polisen hyr av flera hundra fastighetsägare
Med tanke på omvärldsutvecklingen behöver säkerheten höjas. Men SBB-haveriet kan resultera i motsatsen. Fastigheter där polisen och andra myndigheter arbetar kan köpas upp av de som vill spionera på verksamheten.
Idag hyr polisen lokaler från flera hundra olika fastighetsägare av varierande storlek, säkerhetskompetens och ekonomisk förmåga.
– Generellt skulle vi välkomna en mer restriktiv inställning kring ägande av infrastruktur innehållande samhällsviktig verksamhet, säger Welander till SvD.
Utländska köpare ska kollas hårdare
Skulle det visa sig att att det en ny fastigsägare är olämplig och polisen måste lämna lokalen så ställer det till problem.
– Det är en lång process. Vi kan ju inte flytta ut i morgon om en fastighet får fel ägare, säger Åsa Welander.
Polismyndigheten får inte själv äga fastigheter, men åtgärder är på gång. En ny lag kopplad till utländskt ägande väntas träda i kraft 1 december i år. Den innebär att utländska företagsköp som är förenade med stora risker eller som kan skada Sverige ska kunna granskas och stoppas om det anses nödvändigt. Det gäller dock att myndigheterna är vakna och förstår allvaret, och inte om ett antal år säger ”vi såg det inte komma”.
*
Se mer i ledaren: Kommuner och myndigheter ska äga sina fastigheter – inte sälja med kortsiktiga syften (3 juni).