Socialdemokraterna har ägnat tiden sedan valförlusten åt att skälla, gorma och klaga på nya regeringen. Ska vi idag få höra vad Socialdemokraterna vill?

För ovanlighetens skull håller jag med DN:s ledare idag: Socialdemokraterna är provocerande dåliga. Den ”sakpolitiska leveransen är ohyggligt svag”.

Så sant.

Socialdemokraterna har klagat på att bränslepriserna inte sänkts så som de valvinnande partierna lovade. Men själva var de för fortsatta skattehöjningar. Om de vunnit valet hade bränslepriserna varit betydligt högre.

Visst är det fantastiskt att S tagit poäng på en opinion man egentligen är tvärt emot. Eller som DN skriver: ”S kan konsten att måla upp en konflikt. Men när det gäller den sakpolitiska leveransen är det förbluffande skralt.”

Dags nu?

Så frågan blir om Magdalena Andersson i sitt tal i Almedalen idag kommer att tala om vad hennes parti VILL eller om hon kommer fortsätta att klaga, gorma och skälla på regeringen.

Jag ska försöka räkna antalet utspel i båda dessa riktningar och rapportera här i Samtiden.nu.

Socialdemokraterna har låtit Miljöpartiet styra energipolitiken. Det blir intressant att höra hur Andersson ser på kärnkraften idag. Ska den avvecklas, bevaras på nuvarande nivå eller är S med på regeringssidans politik om att utveckla kärnkraften?

Partiet har också kritiserat regeringen för att följa praxis om att inflationssäkra skatteskalorna. Det anklagas för att vara skattesänkning för höginkomsttagare. Men när inflationen får höja inkomstskatterna så kan statens intäkter i kronor faktiskt minska, eftersom de som får högre skatter jobbar mindre.

Tycker S det är viktigare att straffa höga inkomster i avundens tecken, eller vill man ha ett effektivt skattesystem som gör det lönsamt att arbeta?

Vi får se om Magdalena Andersson ger några konkreta besked, eller om hon fortsätter ägna sig åt retoriska skenmanövrer.