Det kan vara så att Putin iscensatt myteriet från Wagnergruppens sida. Inom ett dygn har ryska militärledningen med försvarsminister Sergej Sjojgu i spetsen blivit skurkar som startade invasionen i Ukraina på falska grunder. Därmed har syndabockar etablerats och öppnar dörren för Putin att ändra taktik i Ukraina.

KOMMENTAR. Jag vet. Detta är delvis mitt önsketänkande. Men av det vi vet nu, kl 22, efter en synnerligen händelserik dag i Ryssland, har Wagnergruppen först iscensatt ett myteri, tagit över en av Rysslands största försvarshögkvarter i Rostov-na-Donu och hotat att marschera till Moskva.

Men under dagen förhandlade Vladimir Putin med Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin om att rensa upp i ryska försvarsledningen och medge att invasionen i Ukraina skedde under med falska motiv. Med detta har Prigozjin avbrutit myteriet, sedan han utlovats amnesti för Wagnertrupperna och för egen del en fristad i Belarus.

Det låter som en förplanerad teater.

Två vinster för Putin

Varför skulle Putin låta ett myteri utspela sig? Det får ju honom att framstå som svag. Jag ser två skäl som ger vänder den minusposten till plus.

1) Under tiden som ”myteriet” spelades upp kunde Putin notera om och vilka inom hans administration som gick över till motståndarna och alltså avslöjade sig som verkliga förrädare. Här har inga signaler kommit om att rysk förvaltning vacklade i sin lojalitet med Putin. Det gör Putin starkare.

2) Denna turbulenta dag då ryska försvarsledningen framstår som ansvariga för misslyckandet i Ukraina, ger Putin möjlighet att skylla alla misstag på försvarsminister Sergej Sjojgu och övriga militärledningen. Putin kan framställa sig som den store ledaren som rättar till misstagen och drar tillbaka trupper från Ukraina för att upphöra med blodsutgjutelserna.

Ryskt sätt att rädda ansiktet?

Om det är något som liknar detta min spekulation, är det ett sätt att rädda ansiktet på Putin inför en förändrad rysk strategi i Ukraina.

Trots de brutala lögnerna och hycklande spelet, vore det ändå en välgärning om detta ger Putin möjlighet att dra tillbaka trupper från Ukraina och sluta fred.