Polisen varnar för att fler attacker med automateld på gator och torg i Stockholm. Hämndaktioner är inte ovanliga efter skottlossning. I Farsta dödades två i automateld i fredags. Sverige är i gängens våld.

Efter fredagseftermiddagens automateld i Farsta har två personer dött, en 15-åring och en 45-åring. Två skadades. Inom loppet av ett dygn hade därmed sju personer skjutits på allmän plats. Två män hittades skadade i Solna och en person i Jordbro. 

Kulhålen i Farsta centrum visar att Sverige blivit laglöst som i vilda västern på amerikanskt 1800-tal.

Flera skjutningar på allmänna platser kan dessutom vänta. 

– Vi vet att den här typen av dåd ökar risken för vedergällning, sa polismästare Max Åkerwall under en pressträff på söndagseftermiddagen. 

– Efter ett sådant här dåd är risken kraftigt förhöjd att man kommer se fler dåd inom de närmaste veckorna eller dagarna, säger kriminolog Manne Gerell till TT. 

Vanligare att allmänheten drabbas

För några år sedan sa ministrar att skjutningarna inte var så farliga eftersom allmänheten inte drabbades. Men den passiva S-regeringen hade fel. Allt fler ur allmänheten blir skjutna i korseld eller av förlupna kulor. Och när unga, oerfarna kriminella använder automatvapen på allmän plats har de svårt att hantera rekylen och skotten far omkring överallt.

– Det har tyvärr blivit vanligare att utomstående drabbas i de här dåden de senaste åren. Det hänger samman med att de skjuter på tider och platser där det finns mycket folk men också att man avlossar många skott. Ju fler skott man avlossar, desto större blir risken att man träffar andra personer också, säger Manne Gerell till TT.

SD skärper avgångskrav

Nu höjs kraven på att byta ut rikspolischef Anders Thornberg.

Richard Jomshof (SD), ordförande i riksdagens justitieutskott, är redo att ta med frågan till bordet när Tidöavtalet ska omförhandlas i höst, skriver Aftonbladet.

– Jag vet att det finns ett växande missnöje inom Moderaterna. Många förslag vi lägger i Tidöavtalet kommer göra skillnad på djupet, men de ska utredas och ut på remiss. Det är en process. Jag vill ha beslut som gör skillnad här och nu, säger han till tidningen.

*

Se inslag i Riks om hur makthavare hävdar att man ”inte vet” varför Sverige har så högt vapenvåld.