Under juni har Socialdemokraternas uppåtgående trend brutits. Istället har regeringssidans två största partier ökat.

KOMMENTAR. Socialdemokraterna tappar 1,8 procentenheter till 36,6 procent i GP/Novus för juni. Samtidigt ökar Sverigedemokraterna med 1,2 procentenheter och Moderaterna med 0,2.

Väljaropinionen för partierna är stabil men Torbjörn Sjöström, chef för Novus, ser en trend värd att notera:

– Socialdemokraterna tappar till Sverigedemokraterna, säger han till SvD (betalvägg).

Oppositionen har fortsatt störst stöd, 53,8 mot 44,9 procent, men andelen som inte svarat på frågan är 8,7 procent. Där kan de väljare finnas som skulle kunna radera ut oppositionens övertag.

Partisympatier 29 maj-21 juni 2023. Källa: GP/Novus.

Värt att notera är att Novus i sin augustimätning inför valet i september förra året undervärderade Sverigedemokraterna och Moderaterna med nära fyra procentenheter.

Partiledarnas förtroende

När det gäller partiledarnas förtroende i Novus mätning toppar Magdalena Andersson, följt av Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson. Sist ligger C-ledaren Muharrem Demirok.

Här borde mätinstitutet och beställaren (i detta fall GP) publicera hur väljarna per parti fördelar förtroende. En orsak till att S-ledare ligger högt är att S-väljare systematiskt ger andra partiers ledare lågt förtroende, medan borgerliga väljare och SD-väljare är generösa med förtroende gentemot motståndarpartier. Då ger inte sammanvägningen en rättvis bild.

En mer korrekt bild av förtroende för partiledare vore att visa förtroendet bland det egna partiets väljare. De gånger sådan statistik visats har Jimmie Åkesson störst förtroende, tätt följt av både S- och M-ledarna.