Det var ett motsägelsefullt tal som nye centerledaren Muharrem Demirok framförde i Almedalen igår kväll. Han talade om ansvar och samarbete, men markerade att C inte kommer att samarbeta med vissa partier.

KOMMENTAR. Det var ett bättre tal än Märta Stenevi (MP), måste man säga. Demirok har potential att bli en god talare.

Problemet är istället hans budskap. Det är fullt av motsägelser.

Samarbete med förhinder

Demirok radade upp samhällsproblem och fortsatte:

– Det här ställer helt nya krav på oss. Varje ansvarsfull politiker måste våga tänka nytt och tänka om. Man måste förstå att samarbete är mer än bara ord. Vi måste leva det. Vi måste göra det. Äga det, sa Demirok.

Men hur är det med samarbetsviljan från Centerpartiet? Kommer man våga tänka om? Kommer man våga att samarbeta med Sverigedemokraterna? Svaret är: Nej. Därmed lever ju Demirok inte själv upp till att samarbete måste bli mer än prat om ord…

Inga röda, grön eller blå lösningar

Centerledaren motiverade samarbetet på ett något svårbegripligt sätt.

– Mot problemen av idag finns det inga röda, gröna eller blå universallösningar. Mot problemen av idag har vänstern och högern spelat ut sin roll. Vårt ansvar är här och nu. Vårt ansvar är Sverige, sa Demirok.

Det där blir ju bara plattityder om man inte konkretiserar vad som ska göras och som inte är höger eller vänster men som skulle rädda Sverige.

Vänstern har ju haft ansvaret i åtta år. Och ja, de har inte lyckats. Men högern har ju inte haft makten förrän senaste mindre än ett år. Varför Demirok dömer ut högern innan den börjat fick vi inga besked om.

Gamla vanliga hjulspår

Även om Demirok använder andra ord än sin företrädare är det Annie Lööfs breda mitt som formar Demiroks budskap. Och den strategin har ju misslyckats kapitalt. Centerpartiet gav makten till Socialdemokraterna under förra mandatperioden, men vad fick man i utbyte? Och väljarna gav underkänt genom att partiet tappade en fjärdedel av sitt stöd i riksdagsvalet.

Ändå fortsätter C att envisas med en samarbetslösning som ingen annan är intresserad av. Partiet står mycket ensamt där i den allt mindre mitten.