Dramatiken inom de ryska stridskrafterna ökar. De ryska legotrupperna i Wagnergruppen har nu lovat att ”gå hela vägen” för att störta Rysslands militära ledning. Samtidigt anklagar officiella ryska organ som FSB honom för ”väpnat uppror”.

KOMMENTAR. Ledaren för de ryska legosoldaterna i Wagnergruppen, Jevgenij Prigozjin, säger sig på fredagen ha lämnat Ukraina för att istället tagit kontroll över ryska försvarshögkvarteret i Rostov-na-Donu och samtliga militäranläggningar i Rostovregionen. 

Prigozhin säger att hans män ska förgöra alla som står i deras väg. Den lokala guvernören uppmanade medborgarna att hålla sig lugna och hålla sig inomhus, rapporterar BBC.

Splittringen mellan ryska aktörer ökar

Splittringen mellan de reguljära ryska armén och Wagnergruppen har ökat om hur kriget har utkämpats, och Prigozhin har under de senaste månaderna framfört högljudd kritik av Rysslands militära ledning.

På fredagen anklagade Prigozhin den ryska militären för att ha inlett ett dödligt missilangrepp mot hans trupper och lovade att straffa dem. Han lämnade inga bevis.

Prigozhin säger att ”ondskan” i Rysslands militära ledning måste stoppas och lovade att ”marschera för rättvisa”.

Kanaliserar Wagner oppositionen mot kriget?

Militära bedömare har tidigare menat att Prigozhin får hållas och uttrycka kritik mot den reguljära ryska militärledningen eftersom det är ett sätt för president Putin att hålla pressen uppe på de ryska trupperna och inte minst dess ledning, försvarsminister Sergei Shoigu och generalerna som leder invasionsförsöket i Ukraina.

Men nu låter det som att Pribozhin går längre.

”De som dödade våra pojkar och tiotusentals liv för ryska soldater [i kriget i Ukraina] kommer att straffas”, sa han i ett ljudmeddelande som postades till den sociala medieplattformen Telegram under fredagen.

”Jag ber er att inte göra motstånd. Alla som gör det kommer att betraktas som ett hot och förstöras. Det gäller för alla kontrollpunkter och flyg på vår väg”, sa han enligt BBC.

Han riktar sig inte mot ”presidentmakten, regeringen eller polisen”, och poängterar: ”Detta är inte en militärkupp, utan en marsch för rättvisa. Våra handlingar stör inte trupperna på något sätt.”

Låter som ursäkter för att avsluta krigsinsatsen

Wagnergruppens offentliga kritik mot militärledningen kan vara planterad för att ge Putin ursäkt att inte bara avskeda den ryska militärledningen utan också använda deras oförmåga som skäl för att dra sig ur invasionsförsöket överhuvudtaget.

Om Putin får lägga skulden för misslyckandet på militärledningen, öppnar det en möjlighet för honom att retirera.

Det kan vara därför Wagnergruppen får gå så hårt fram i att förödmjuka de officiella ryska militärerna. Sådan kritik skulle ökar trovärdigheten i skuldbeläggandet om Putin under sommaren beslutar dra tillbaka trupperna. Agerandet skulle då kunna ha som syfte att rädda ansiktet på Putin själv. Det skulle då inte vara hans fel att Rysslands utmärkta planer på att ta över Ukraina misslyckats.

Som vanligt är det synnerligen svårt att tolka ryskt agerande, men det vore en fördel för hela världen om Putin förstått att han måste hitta ett sätt att backa tillbaka.

*

Se mer: nyhetsinslag i CBS från i natt.