Siemens Energy-aktien har fallit med över 40 procent sedan i torsdags. Svåra konstruktionsfel har upptäckts i deras vindkraftverk.

Oron för vindkraftstillverkaren Siemens ökar.

Det tyska företaget meddelade sent på torsdagen att en granskning av problem hos dotterbolaget Siemens Gamesa hade funnit en ”avsevärd ökning av felfrekvensen för vindkraftverkskomponenter”.

Siemens Gamesa styrelse har initierat en ”förlängd teknisk granskning” som kommer att medföra ”betydligt högre kostnader” än vad som tidigare antagits, beräknat till över 11 miljard svenska kronor (1 miljard euro), rapporterar CNBC.

”Det är för tidigt att ha en exakt uppskattning av den potentiella ekonomiska effekten av kvalitetsproblemen och att bedöma effekten av granskningen av våra antaganden på våra affärsplaner”, säger Siemens Energy i ett uttalande.

Allvarliga kvalitetsproblem

Man drar nu tillbaka sina prognoser om vinst 2023, inte bara för dotterbolaget utan för Siemens Energy Group som helhet.

Kursraset på 37 procent i fredags fortsatte under måndagen, som framgår av grafen nedan.

Christian Bruch, vd för Siemens Energy, sa till journalister att ”för mycket hade sopats under mattan” i dotterbolaget som tillverkar vindkraftverk och att kvalitetsproblemen var ”allvarligare än vad han trodde var möjligt”, enligt Reuters.

Det är – bland annat – kullagren som slits snabbare än beräknat, vilket förkortar livslängden på snurrorna. Och gör därmed elen från vindkraftverken dyrare och belastning på miljön större än man tidigare trott.