Beskedet om att Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj tar en paus från sitt uppdrag i utrikesutskottet är ett sätt att försöka rädda honom kvar. Kritiken mot honom är hård efter att han medverkat på en palestinsk konferens kopplad till terrorism.

KOMMENTAR. Den moderate politiker som deltog i helgens konferens har avgått. Men S-riksdagsman tar bara ”timeout”, inte från riksdagen utan endast från utrikesutskottet. Efter riksdagens långa sommaruppehåll kan han vara tillbaka.

Partiledningen tar lätt på kopplingen till våldsbejakande extremism.

S nästlar in sig i andra folks konflikter

”Om partier kommer med rekommendationer är det viktigt att alla personer följer dem. Det fanns ju tveksamheter och en del frågetecken kring konferensen. Däremot finns det inga frågetecken kring Jamas ställningstaganden vad gäller Hamas”, säger partiledaren Magdalena Andersson (S).

Återigen nästlar sig Socialdemokraterna in i konflikter i utlandet. Förra mandatperioden lovade S miljardbelopp till kommunistiska kurder för att få nödvändig röst i statsministeromröstningen från den vänsterpartistiske vilden Amineh Kakabaveh.

Hon såg sig som kurdernas företrädare i Sveriges riksdag. Nu ser sig Jamal El-Haj som representant för palestinier i Mellanöstern som ”sitt folk”.

De företräder alltså inte svenska folket. Då har man inte i svenska riksdagen att göra.

*

Se inslag i Riks i ämnet: