Det svenska ordförandeskapet i EU har, utöver de sedvanliga förhandlingarna, präglats av en sparsamhet som retar gallfeber på EU-entusiaster som vill att Sverige ska vara generöst fjäskande mot EU-nomenklaturan.

Redan innan ordförandeskapet inleddes gnällde svenska journalister över att de olika toppmöten som skulle hållas främst skulle förläggas i anslutning till Arlanda flygplats, i något som liknar en industrihangar.

Men det var helt rätt av regeringen att inte dra in poliseskorterade limousinekorteger i Stockholmstrafiken, och göra köeländet än värre för jobbpendlarna.

Att låta ministrar, EU-byråkrater och journalister mötas i en hangar är perfekt symbolik. EU ska inte vara en champagnefest för det utvalda folket, som anser sig svara sååå viktigt men i verkligheten ställer till mer skada för vanligt folk än de gör nytta. EU ska jobba för sina astronomiska löner. Och vad är då bättre än att sätta dem i fönsterlösa industrilokaler?

Klagomål på utebliven lyx

Också nu när ordförandeskapet är över (om en vecka) klagas det i medierna på hur ”snåla” Sverige varit mot de byråkrater som vill strypa medlemsländernas demokratier och flytta makten så långt bort från medborgarna som möjligt, till Bryssels byråkratiska korridorer.

Så här låter det i Göteborgs-Posten, Det svenska EU-ordförandeskapet har lämnat outplånliga avtryck:

”Bilden av svenskarna som snåla har förstärkts. Man kanske trodde att det inte kunde bli värre än efter attentatet mot Sverigebilden – #swedengate. Men genom att välkomna europeiska representanter till ordförandeskapets officiella lokaler (en konferensanläggning knappt fyra minuter från Arlanda) lyckades vi ändå med konststycket. Detta mötescenter vid E4:an, som bäst kan beskrivas som antonymen till feng shui, cementerade vårt rykte som en av de frugala fyra (ja, vi har myntat en egen EU-eufemism för vår snålhet). Under Frankrikes ordförandeskap fick statsråden förhandla i Versailles – när vi höll i klubban blev det Märsta.”

Huhu, huhu, vad synd det är om personer som lyfter löner som är mångdubbla vad det arbetande svenska folkets har – de som finansierar ”EU-elitens” löner och förmåner. Så hemskt att de inte får festa sig genom svenska ordförandeskapet!

EU är en koloss på lerfötter

Europa och Sverige ska vara en frihandelszon, det är viktigt för handel och tillväxt. Men denna marknadsmekanism har tillåtits bli kidnappad av politiska intressen som utnyttjar behovet av samarbete för frihandel till att bygga en allt större politisk överbyggnad.

Det är denna överbyggnad som förstör EU-projektet. Som förvandlar öppenhet till lyx för en liten överklass som inte bidrar med någonting annat än mer byråkrati, tungroddhet och kvävning av medlemsländernas möjligheter att utveckla sin unika mångfald av kulturer och samhällsmodeller.

Ska EU-projektet överleva måste det återgå till dess ENDA ursprungliga syfte: Underlätta handeln mellan länderna.