I natt svensk tid föll Joe Biden handlöst på scen. Det kan också ha varit hans fall som presidentkandidat i nästa val. Biden har fyllt 80 år och ifrågasätts allt mer också i det egna partiet.

Det var efter att amerikanske presidenten Joe Biden medverkat på scen vid examensceremoni på torsdagen som han snubblade och föll pladask på scenen. Flera personer fick hjälpa honom upp på benen igen.

Presidenten hade stått på scenen i mer än två timmar och hälsat nyutexaminerade kadetter vid flygvapnets universitet i Colorado när deras namn lästes upp. Det var när han skulle gå av scenen som han föll handlöst.

”Han mår bra. Det låg en sandsäck på scenen medan han skakade hand”, twittrade Vita husets kommunikationschef Ben LaBolt efteråt.

Pinsamt och symboliskt fall

Fallet var tungt. Inte nog med att det var pinsamt, det var också symboliskt.

Biden är skör och ibland blir han obegriplig när han talar utan manus.

Åldern tar otvivelaktigt ut sin rätt.

Det är frågan hur mycket det verkligen är han som bestämmer. Rykten går om att medarbetarna fattar alltfler av besluten åt honom.

Redan innan fallet hade en debatt inom Demokratiska partiet startat om man verkligen kan låta Joe Biden bli partiets kandidat i presidentvalet 2024, om ett och ett halvt år. Och om han därefter skulle klara fyra år till i Vita huset. Han skulle då sluta först när han är 86 år.

Får allt svårare att framträda offentligt

De allt oftare synliga svårigheterna Biden har med att säga det han tänkt säga och gå dit han tänkt sig gå ställer till problem för Vita huset. Man sminkar över pinsamheterna som om de ingenting betyder. Men amerikanska väljare kan med egna ögon se hur tafatt och frånvarande Joe Biden ibland är.

Han framstår inte som en stark representant för det som är världens främsta supermakt.

Tvärtom är han en symbol för att USA utmanas om denna position av Kina, och dess värderingar om totalitärt styre som föraktar mänskliga rättigheter. Världen går en osäker framtid till mötes om USA inte kan vara en stark försvarare av västvärlden och våra värderingar om frihet, demokrati och rättsstat.