En känd gängledare körde i hög hastighet genom bostadsområdet Valsta, i Märsta norr om Stockholm. Det blev döden för en 11-årig kille på cykel. Den kriminella är fri inom 48 timmar.

Människoliv rankas inte högt i Sverige längre. Iallafall inte när kriminella dödar. Såväl skjutningar som vårdslöshet i trafiken är ofarliga aktiviteter för kriminella. De går fria.

”Nu bubblar ilskan över att gängledaren blev frisläppt”, rapporterar Expressen.

Polis och åklagare kan få den som är misstänkta för tjuvjakt på varg häktad i  över en månad, men när barn körs ihjäl då blir det ingen häktning om man tillhör kriminella kretsar som kan sätta skräck i rättsstaten och alla vittnen.

Hårdare tag

– Det är inte bra. Det tog bara två dagar. Han har ställt till med problem innan, han ställer till med problem nu, och han är redan ute, säger en kvinna som bor i området till tidningen. 

– Jag flydde från krig hit, Sverige är ett väldigt snällt land. Men det måste finnas hårdare regler, fortsätter hon.

Föraren som orsakade 11-åringens död är en ledarfigur inom gängkriminella kretsar och är välkänd av polisen.

Efter dödsolyckan misstänks han nu för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott. Mannen frihetsberövades efter olyckan men släpptes igen på fredagseftermiddagen.

Kan hota vittnen

– Jag tycket att det väcker berättigade frågor om rättskipningen i Sverige när gängkriminella som misstänks ha kört ihjäl barn inte häktas. Den möjligheten finns i lagrummet redan i dag och det gäller ju bland annat om det finns risk att den misstänkte ska begå brott, fly rättvisan eller på olika sätt försöka påverka utredningen, säger regionpolitikern Kristoffer Tamson (M).

Det är enkelt för en gängledare att skicka ligister till dem som bevittnat kollisionen och hota dem till tystnad. Då kan han komma undan straff helt och hållet.