Riksdagsledamoten Caroline Nordengrip (SD) strider nu vid en av de hetaste frontlinjerna, där ukrainarna har inlett en motoffensiv. För inte så länge sedan satt hon i svenska riksdagens försvarsutskott.

Hon har varit ute på spanings- och skyddsuppdrag de senaste nätterna när hon träffar Aftonbladets utsände i Ukraina.

– Det är otroligt att något som kan vara så vackert, samtidigt kan vara så fruktansvärt, säger säger sergeant Caroline Nordengrip om de fosforbomber som hon några timmar innan sett lysa upp himlen på slätterna likt fyrverkerier, någonstans mellan Zaporizjzja och Melitopol i Ukraina.

Från Bollebygd till strider i Ukraina

Hur en SD-politiker, riksdagsledamot och nuvarande lokalpolitiker från Bollebygd, öster om Göteborg, kunde lämna sitt liv i Sverige för att ta värvning i den ukrainska armén har hon själv inget uttömmande svar på. Annat än att hon alltid har följt sin magkänsla och att hon tidigare hade en militär bakgrund från flygvapnet och hemvärnet.

Rysslands invasion av Ukraina fick henne att undra vad hon egentligen gjorde där på sin stol i riksdagen i Stockholm. Några månader senare var beslutet fattat och hon förklarade det för sin make.

”Jag är förvånad att du inte redan har åkt”, sade han, minns Caroline Nordengrip. När de ses nästa gång vet hon inte.

Att vara kvinna i strid är inte något problematiskt

Vid sidan av praktiska saker som att hitta skyddsväst och hjälm och lite annan utrustning anpassade för kvinnor, så är faktumet att hon är kvinna inte på något vis problematiskt, menar hon. Den blonda hårsvansen döljer hon under en balaklava när hon är på uppdrag för att inte synas i mörkret.

– Killarna är jätterara. Jag kan bära tunga ammunitionslådor, fysträna och släpa runt på min utrustning, men när jag står där med en matkasse kommer det ofta fram någon av grabbarna som vill hjälpa mig att bära den, säger hon.

Hon har skrivit på ett treårigt kontrakt som instruktör i den ukrainska armén. 

– Jag anser att varje land har rätt att bestämma för sig själva, säger hon.