En okontrollerad brand utbröt sedan en parkerad elbil fattat eld på lördagen. Branden spred sig till omkringliggande bostäder i Hässelby i nordvästra Stockholm.

När elbilar börjar brinna backar brandkåren. De är omöjliga att släcka och giftig rök kommer ur batterierna. Nu är tre hus i en radhuslänga bortom räddning, rapporterar TT.

Branden ska ha startat i en elbil i ett garage, enligt räddningstjänsten. Som mest arbetade runt tio–tolv enheter från räddningstjänsten på platsen. De fokuserade på att inte branden skulle sprida sig till flera bostäder i radhuslängan.

Ingen person uppges dock ha skadats. Samtliga boende har evakuerats.

Elbilar en brandfara

Elbilsbränder är betydligt värre än brand i traditionella bilar, detta på grund av litiumjonbatteriet. Bränder i batteriet är ofta svårsläckta.

– Bränder i elbilens batteri kan bli väldigt intensiva med mycket brandgaser, säger brandingenjören Robin Haglund på Storstockholms brandförsvar till SVT.

När ett elibilsbatteri fattar eld innebär det risker som kraftiga brandförlopp och gasexplosion. Då behövs det en bra brandgasventilation, och enligt Storstockholms brandförsvar är den ofta bristfällig i underjordiska garage. Trots det finns idag inga specifika regler för elbilar i garage.

*

Se bilder på branden