Svenska politiker har satsat på allt utom kärnuppgifterna för staten. Det är orsaken till att alltmer av samhället hamnar i kaos. Nästa systemkollaps kan vara att dricksvattnet blir smutsvatten och att det blir stopp i avloppet.

Svensk politik har varit rent ut sagt sinnessjuk i mer än 20 år. Politiker har använt det allmänna som en lekstuga för sina privata påhitt. Allt medan man fullständigt struntat i det som är statsmaktens kärnuppgifter. Att upprätthålla lag och ordning. Att se till att infrastruktur som vägar, järnvägar och elsystem underlättar vardagen för befolkningen, inte försvårar den. Att vatten och avlopp fungerar.

Men ingenting har skötts. Allt har fått förfalla.

Politiker har ägnat sig åt att skriva pressmeddelande om hur förträffliga de själva är, snarare än att uträtta någon nytta för folket.

Lättviktiga politiker med jippon

”Jämställda cykelbanor”. Foto: Pressbild.

För att ta ett exempel ur högen: ”jämställda cykelbanor”, som trafikborgarrådet Daniel Helldén införde i Stockholm. Hur? Jo, man målade om markeringen på asfalten från herrcykel till damcykel. Nu väntas Daniel Helldén bli nytt språkrör för Miljöpartiet efter Per Bolund.

De senaste 20 åren har många lättviktiga, egotrippade fåntrattar kunnat göra karriär i partierna på rena jippon.

Resultatet? Att all offentlig verksamhet närmar sig sammanbrottet. Trafikverket kan inte lägga tågtidtabeller, vilket gör det omöjligt att resa med och transportera gods med järnväg. Detta trots att alla partier påpekar hur viktigt det är att flytta trafik från vägar till järnvägar. Inkompetensen är monumental.

Vatten och avlopp nästa sammanbrott?

Nu varnas det för att investeringarna i de kommunala vatten- och avloppsnäten är grovt eftersatt. Investeringsbehoven är massiva. Om inget görs kommer hushållen att få skitvatten i kran och inte kunna spola i toaletten.

Politikerna som är ansvariga, vad har de gjort? De har struntat i att underhålla rörledningarna i årtionden. Det är inget man kan skriva hippa pressmeddelanden om. Sånt skitgöra befattar sig inte dagens skrivbordspolitiker med.

På samma sätt som Sverige en gång hade ett robust, effektivt och billigt elsystem hade vi också rykte om att ha tjänligt dricksvatten av hög kvalitet. Elsystemet är i spillror med rekordhöga elpriser som följd. Nu kommer du snart också att kunna få brunt, hälsofarligt vatten i kranen hemma. Och problem med att spola i toaletten.

Politikerna har använt underhållspengarna till sina egna tarvliga projekt för att synas i medierna. Och anställa ”kommunikatörer” i tusental för att ”nå ut” med struntsakerna.

Systemkollaps att vänta

Vattenfrågan är den ”nya” energikrisen, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten. Om inget görs står Sverige inför en framtida ”systemkollaps”, säger organisationens vd Pär Dalhielm till SVT (26/6).

Större delen av dagens VA-nät byggdes under efterkrigstiden på 1950-, 60- och 70-talen. De har inte underhållits. Varför? Ger ingen bra media för politiker.

Investeringsbehovet har ökat till 23 miljarder kronor – årligen, varje år till 2040, skriver G-P.

Vill du inte ha skitigt vatten i kranen och vill du kunna spola i toaletten? Välj då politiker som är seriösa och ser till statens kärnuppgifter, snarare än politiska jippon. Det är bara svenska väljarkåren som kan ändra attityd på politikerna. Genom att sluta belöna pajasarna.