Det är patetiskt att se S-ledaren utfrågas i SVT-Agenda. Hon har ingen egen politik, utan spyr ur sig förakt för den av svenska folket valda majoriteten. När ska S bli konstruktiva? Kan man bli det?

KOMMENTAR. S-ledaren Magdalena Andersson försvarar att hon anklagat regeringen och Sverigedemokraterna för att föra Sverige i en auktoritär riktning. I en debattartikel kallade hon regeringen en ”högerregim”.

Höjer tonläget än mer

I Agenda på söndagskvällen tvingas hon medge att Sverige inte är som exempelvis Ungern, men tendenserna finns där, menar hon. När regeringssidan talar om att skattemedel ska kontrolleras hårdare så att det används som avsett och inte förskingras i korruption, anser Andersson det vara ”angrepp” på civilsamhället, medier och akademin. Man ”försöker tysta oppositionen”.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare kritiserat Anderssons ordval i artikeln och kallat det för en ”farlig utveckling”.

Men arga Andersson tar det en vända till och höjer tonläget.

Bidde en tummetott

Vad är då Socialdemokraternas alternativ? Hon gör stort nummer av att partiet vill höja barnbidraget.

– I den här ekonomiska krisen behöver barnbidragen höjas. De är inte heller inflationsjusterade. Så det är en självklarhet.

Partiet har tidigare föreslagit att bidraget – tillfälligt i tre månader – ska höjas med 200 kronor i månaden. Andersson ville inte säga om det bör vara en permanent eller tillfällig höjning.

Alltså. Hur kan man göra det till partiets viktigaste åtgärd? En tillfällig höjning. Det är ju närmast hånfullt att anse att den minimala åtgärden skulle vara den viktigaste i landet just nu.