När S-toppen i Botkyrka sparkade ut kriminella som tagit över ABF:s fritidsgårdar i Botkyrka blev hon avsatt av det egna partiet. Hur djupt har korruptionen och de kriminellas makt gått i svenska kommuner?

Förut var det invandringen som var tabu i svensk debatt, nu verkar korruptionen i det offentliga ha blivit det. Återigen ser etablissemangen ”det inte komma”. Även om signalerna ljuder likt hesa Fredrik.

Svenska etablissemang blundar – igen

I Göteborg har flera studier visat att de kriminella tar över mer och mer. Kommunanställda vågar inte polisanmäla när klaner och gäng använder kommunala lokaler att lagra vapen i. Senast kom en rapport om att kriminella hotar och misshandlar bibliotekarier i förorten Hammarkullen som inte vågar polisanmäla. Ja, orosanmälningar om unga till kommunens socialtjänst råkade ”försvinna” när deras efternamn var detsamma som kända gängledares.

Men det blir ingen debatt i svenska medier. Man blundar.

Avsatt för att ha agerar mot kriminella gäng

Det enda fallet som fått viss uppmärksamhet är Botkyrka där kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) agerade resolut mot gängkriminella som tagit över ABF:s fritidsgårdar. Hon såg till att verksamheten stängdes, efter att det visat sig att 11 av 85 anställda var kriminella och gårdarna styrdes av gängen.

För detta borde hon fått beröm. Men istället blev Östlin avsatt.

Nu har hon ersatts av Emanuel Ksiazkiewicz (S) som försvarar tillståndet som Östlin ingrep emot. Han tillbakavisar nu anklagelser om att det råder svåra missförhållanden inom S i kommunen.

Uppgifter tyder på att det förekommer utpressning inom partiet och att Ksiazkiewicz ligger bakom förslag till regeländringar med avsikt att öppna pengaflödet till ABF:s fritidsgårdar på nytt, vilket Aftonbladet rapporterar (här och här)

Såväl förre finansministern Mikael Damberg (S) som partisekreterare Tobias Baudin (S) har fått brev från tio fullmäktigeledamöter (S) i Botkyrka, där man skriver: ”En farlig tystnadskultur fortsätter att växa fram med en utbredd rädsla för repressalier.”

Det är så här korrupta politiker brukar styra, genom att belöna de lydiga som blundar för kriminellas verksamheter och hota dem som vill motverka olagligheter.

Korruptionen smyger sig på, till skillnad från automateld

Upprördheten är, naturligtvis, stor efter förra helgens automateld mot tunnelbaneingång i Farsta. Skotten dödade två och skadade två fyskiskt, samtidigt som många fler hade dödsångest när de fick fly in i butiker och bakom husknutar för att undgå kulorna.

Skottlossning är påtaglig på alla sätt. Allt medan korruption sker i det tysta. Den är lömsk och långsiktigt minst lika farlig som skottlossningarna. Korruption äter sig sakta in i kommuner och myndigheter, likt en cancersvulst. Den är svår att blottlägga eftersom de flesta som möjliggör korruption blundar och är passiva. Pengar hamnar i fel fickor bakom beslut som ser korrekta ut på ytan.

Det är pengar som stärker den brottsligheten genom att de kan belöna de som tiger och köpa expertkunskaper för att kringgå regelverken.

Ska vi rädda Sverige från att bli som ett land i Mellanöstern med våld och misär, måste korruptionen vara ett lika uppmärksammat mål för rättsstaten som skjutningarna.

Sverige har genom sin historia sluppit genomsyras av korruption. Det är en viktig anledning till att vi kunnat bygga välstånd och välfärd. Nu är vi påväg att bryta sönder denna tradition. Det är ett normbrytande agerande som kommer få förödande konsekvenser om vi inte agerar resolut, så som den avsatte kommunpolitikern Ebba Östlin.