Avbönerna kommer nu slag i slag. Journalister som hånat, bespottat och jagat människor som man kallat ”rasister” och ”bruna” medger nu att de jagade har rätt. Man erkänner: Vi har varit ”naiva”.

Helgens många skjutningar har fått somliga att vakna. I Farsta blev det värst när automateld riktades mot tunnelbaneingång. De 21 skotten dödade två och skadade två.

Varningarna har stämplats som rasism

De som i 10-20-30 år varnat för att en för stor invandring leder till otrygghet, våld och misär har konsekvent stämplats som rasister. De har hånats och tystats, de har blivit av med jobbet, de har blivit misshandlade av vänsterextremister.

När alla – alla! – etablissemang aktivt och systematiskt tystat ner en debatt om invandringen har det svenska samhället blivit ”naivt” och vägrat se riskerna med den förda politiken. Dessutom en politik som hela tiden saknat stöd i folkopinionen. SOM-institutet har i årtionden visat att en majoritet på omkring 55-60 procent har velat ha minskad invandring av flyktingar. Ändå har sju av åtta partier kraftigt ökat invandringen.

Nu tänker en del om

Expressen 13 september 2014.

Bara senaste dagarna har flera kända journalister gjort avbön. De erkänner att de haft fel om invandringen och varit naiva.

”Jag landar i att vi i Sverige har varit för naiva, passiva och sena med att sätta in rätt motåtgärder … extremt våld är normaliserat”.

”Och jag möter anklagelsen att det är först nu, när våldet och dödandet börjar blöda in i medelklassen, som skjutningarna tas på allvar av såna som mig (kulturvänstern, pk-eliten eller vilken etikett man nu föredrar). Den anklagelsen är fullt rimlig.”

”Jag tänker på argumentet att gängbrottsligheten bara berör en promille av Sveriges befolkning, jag minns en kolumnist som skrev att de äldre borde oroa sig mer för att halka än att bli offer för en skjutning eftersom de statistiskt löper mer risk för det. Det går inte att hävda något annat än att det som ägde rum här [automateld i Farsta] påverkar alla. Det är en mardröm, för ett samhälle, för en stad, för ett land.”

Uppvaknandet ger mig blandade känslor

När de som hånat och jagat människor för att vara rasister nu säger att de jagade haft rätt hela tiden, ger det mig blandade känslor. Det är naturligtvis bra att etablissemanget, det Håkan Juholt kallade ”klägget” i Stockholm, nu börjar vakna och inse hur fullständigt vrickad man varit.

Men varför ska de få fortsätta vara tolkar av och grindvakter till samhällsdebattens arenor, när de haft så fel? Borde inte de som haft rätt få ta över?

Vad säger att de som ändrat sig, inte kommer att lockas med i någon ny utopistisk galenskap?

Här finns ett enormt underskott på tillit och trovärdighet i de som ska vara röster i samhällsdebatten. Här måste alla redaktioner tänka till och visa ödmjukhet inför rannsakan av den migrationspolitiska extremism man lockades med i och som ställt till så mycket elände i Sverige.

Politiskt är det dock enklare. Väljarna kan rösta på de som haft rätt hela tiden i kommande val. Det skulle ge incitament till partier att tänka sig för, innan man dras med i utopistiskt godhetsvurmande.