Trender i politiken är normalt, men ibland slår det över i ren extremism. Amerikanska högerns klappjakt på kommunister på 1950-talet, kallad McCarthyism, var paranoid. Idag är det amerikansk vänster som genom ”woke” försöker ställa samhället på ända med extrema krav på normupplösning.

När politisk debatt glider över i hetsjakt på motståndare är samhället illa ute. Senator Joseph McCarthy blev frontfigur för jakten på kommunister i 1950-talets början. Personer inom statlig förvaltning, men också inom privata branscher som nöjesindustrin, blev förhörda om sina kontakter med kommunister.

”Är du eller har du någon gång varit medlem av kommunistpartiet i USA?” blev en standardfråga från McCarthy under senatsförhören som fick stor medial uppmärksamhet. Personer som ansågs ha sådana kontakter blev svartlistade och avskedade.

Den paranoida stämningen blev stark när Sovjetunionen 1949 sprängde sin första atombomb, som kunde byggas efter att kommunister lyckats spionera på det amerikanska atomvapenprogrammet. 1950 anföll kommunistiska Nordkorea det västallierade Sydkorea. Spänningen mellan de kommunistiska och kapitalistiska sfärerna steg dramatiskt.

Woke och cancelingmetoden är modern McCarthyism

På senare år har vänsterextremismen nått samma framgångar som McCarthy, även om det kallas cancelingkultur, alltså att man ställer in, blockerar och stoppar dem som genom att ha ”fel” åsikt sårar de radikalas känslor.

Woke handlar om normbrytande beteende med totalitära anspråk. Som att alla måste acceptera att män med penis kallar sig kvinnor och tävlar i kvinnliga sportgrenar. Och har rätt att gå på damtoaletten. Det är en av de viktigaste mänskliga rättigheterna som finns. Och de som inte ställer upp på detta ägnar sig åt kränkande behandling av värsta sort – och ska inte ha rätt att yttra sig.

Woke anser också att alla minoriteter är förtryckta och de som inte håller med ska tystas. Det ”personliga är politiskt” och därför måste varje individs självuppfattning tas för sanning. Om du inte accepterar deras självbild är du kränkande och ska tystas.

På samma sätt som kommunistparanoian på 1950-talet satte samhällsdebatten ur spel, förstör woke samhällsdebatten idag. Båda saknar substans och logisk grund, men drivs av mycket starka känslor hos en liten grupp som tillåts slå ut allt sunt förnuft och därför kan dominera politik och media.

Extremism är ingen valvinnare

Men det finns hopp. Extremisterna kan under några år helt dominera mediedebatten, men de når sällan framgångar i hur verklighetens folk sedan röstar i allmänna val.

McCarthys republikanska parti förlorade stort på kommunistjakten. I valet till representanthuset 1954 förlorade Republikanerna sin majoritet till Demokraterna – som sedan behöll majoriteten i 40 år!

I den vänstervåg vi hade i Sverige efter 1968 – med paroller som ”släpp fångarne loss det är vår” – resulterade i borgerlig valseger 1976, första gången på 44 år.

Mycket talar för att vänstern både i USA och Sverige kommer att förlora val på att vara allierad med woke-extremismen.