I TV-debatt menar förre ministern Ardalan Shekarabi (S) att visitationszoner skulle vara ”ineffektiva” medan justitieutskottets ordf Richard Jomshof (SD) menar att polisen måste få fler verktyg i kampen mot den grova brottsligheten.

Kriminalpolitik har alltid sett ut så här. Vänstersidan vill klä av ordningsmakten all respekt och göra dem till töntiga lektanter utan respekt och auktoritet. Och vänstern har alltid vunnit i Sverige. Därför har vi nu en skenande laglöshet där mord inte klaras upp, vilket leder till än fler våldsdåd, skjutningar och sprängningar.

Det som förändrats är att den icke-socialistiska sidan bytt ut svaga liberaler mot konservativa företrädare som vågar ta kriminaldebatten och då höjs konfliktnivån. Konservativa menar allvar med att polisen – som det demokratiska samhällets ordningsmakt – måste bli starkare än klan- och gängkriminella.

Återställ auktoriteten

Polisen måste återfå sin auktoritet. Polisen ska ha makten över gator och torg – den makten ska inte ligga i kriminellas händer. Men så är det idag. Poliser larmar om att kriminella går till angrepp mot en måltavla även om polisen bevakar adressen, just i syfte att förhindra mord och skjutningar. Men för kriminella är nu polisen bara attrapper, leksaker som man kan gå runt och springa ifrån.

Det är i detta ljus man ska se förslaget om visitationszoner. Det är ett sätt för politiken, med den nya riksdagsmajoriteten, att tala om för polisen att man backar upp den. Man kräver mer av den. Och att man vill se resultat.

Politiker kan inte själva gå ut och gripa kriminella. Politiken måste förverkligas via en yrkeskår som är körd i botten av vänsterns ursäkter för kriminalitet, för vänsterns sätt att utmåla brottslingar som de egentliga offren. Att det är synd om mördare, våldtäktsmän och tjuvar. Vi minns alla S-politruken Dan Eliasson när han var rikspolischef och i TV-studion visade stor sympati för en migrant som knivmördat en kvinna: ”Vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den killen växt upp under?”

Ordning och reda kräver en poliskår som tror på uppdraget

Den här vänsterpolitiken har nött ned polisorganisationen. Det är polisen som i medierna framställts som busar när de gripit brottslingar. Det är därför moralen är så låg, ända upp i högsta polisledningen som tycks varit mer upptagna av varandra än av att göra ett gott jobb för svenska folket.

Det spelar ingen roll hur många poliser det finns i statistiken om de inte tror att de kan göra jobbet.

Sverige är dåligt på att diskutera moral, attityd och arbetsvilja – annat än i idrott. Men det är dessa aspekter som avgör om en yrkeskår som polisen gör ett effektivt arbete eller inte.

Visitationszoner löser i sig inte den eskalerande våldsvågen i landet, men den ger ett tydligt tecken på att vi nu har en regering som bryr sig. En majoritet som vill att polisen ska jobba och åter bli en ordningsmakt värd namnet.

*

Se debatten i Aktuellt i SVTplay.