Partiledardebatten i SVT gick i gamla hjulspår. Den dominerades av att anklaga andra partier mer än att tala om vad det egna partiet står för.

Generellt var oppositionen mest engagerad, men då i att prata om andra partier än vad man tycker själv. Regeringssidan talade ändå mer om eget agerande än andras.

Summerat kan man säga att de som gillar skrikiga politiker som anklagar andra, tycker nog att oppositionen vann. Vill man höra vad politiker själva står för, då vann regeringssidan.

Ingen stack ut som tydligt bättre än övriga. Men så här skulle jag betygsätta de åtta deltagarna.

Betyg 3,5: Jakob Forssmed (KD)

För att hoppa in som ersättare för Ebba Busch (KD) var socialminister Jakob Forssmed den som framförde lite bredare politiska värderingar än övriga. Och ”onelinern” om att vi borde ”lägga ner de förbannade telefonerna” och tala med varandra var kvällens bästa.

Betyg 3: Jimmie Åkesson (SD)

Han var inte riktigt hugget, men fick ändå tydligt klargjort att det är sju gamla partier mot Sverigedemokraterna. Kvällens bild var när sju partier räckte upp handen att de är för ”mångkultur”, medan Åkesson enkelt kunde förklara att det är den politiken som lett till många av de problem vi nu kämpar för att lösa.

Betyg 3: Ulf Kristersson (M)

Statsministern var lågmäld och ville inte hamna i arga ordgräl. Han försökte förklara varför den politiska avvägning som regeringen genomför är den bästa. Och han fick in poänger mot Socialdemokraterna, som kritiserar regeringen men i praktiken inte har någon annan politik.

Betyg 3: Johan Pehrson (L)

Han stod för det folkliga. ”Armlängds avstånd” är ungefär så här långt och visade sin arm. Han tyckte också om public service. Han stod för kvällens skratt när han sa att han bäst gillar ”solfilmen”, alltså den som visar klockslag för när solen går upp och ned. Men innehållsmässigt skiljer han sig uppenbart från Sverigedemokraterna när det gäller att förstå migrationspolitikens misslyckande.

Betyg 2: Muharrem Demirok (C)

Debutanten gjorde inte bort sig. Men fick inte klargjort vad partiet står för.

Betyg 2: Noshi Dadgostar (V)

Gillar man energi, angrepp och konspirationsteorier då var V-ledarn vinnare. Men om man vill se seriös politisk debatt, då är hon bara jobbig.

Betyg 2: Magdalena Andersson (S)

Socialdemokraterna har ännu ett halvår efter valförlusten ingen egen politik. Hon gick till våldsamt angrepp och tyckte att de som var emot henne skulle hålla tyst. Men någon egen politik presenterade hon inte. Det var kvällens stora icke-nyhet.

Betyg 1: Märta Stenevi (MP)

Miljöpartiet tycks leva i en egen värld. Det är obegripligt att partiet finns kvar i riksdagen. De har ställt till mycket elände för Sverige genom att i åtta år tvingat S-regeringar att lägga ner känrkraft, höja energiskatter och annat som visar sig skadligt.