Det har varit vansinnigt av kommuner och andra offentliga verksamheter att sälja sina fastigheter till förre S-kommunalrådet Ilija Batljans fastighetsbolag för att sedan hyra tillbaka dem dyrt. Vänsterpartiet vill nu att staten ska kunna köpa tillbaka fastigheterna.

KOMMENTAR. Se upp med vilka politiker du väljer. De kan genom sin obegåvning sälja ut offentliga tillgångar och göra fastighetshajar rika.

Förre S-kommunalrådet Ilija Batljan startade fastighetsbolag SBB och köpte loss fastigheter från främst kommuner och regioner för att sedan hyra tillbaka lokalerna. Han har tjänat miljarder kr på det, medan skattebetalarna har lurats av politiker som ville ha pengar nu och struntade i framtida kostnadsberg.

Men nu är SBB illa ute sedan räntorna höjts och bolaget får allt svårare att betala räntorna på alla uppköp man gjort med lånade pengar.

Internationell press är orolig för att SBB i Sverige kan starta börsoro över hela Europa. Bloomberg skriver att skuldkrisen i Ilija Batljans fastighetsbolag SBB kan få konsekvenser för hela Europas fastighetsindustri.

Förtur för återköp

Vänsterpartiet vill nu att staten får förtur vad gäller att förvärva fastigheter från fastighetsbolaget SBB. Det skriver partiets företrädare Nooshi Dadgostar och Ali Esbati i ett inlägg på DN Debatt. Man vill att frågan om vad som kan hända med fastigheterna snabbutreds.

”De får inte hamna hos oseriösa eller säkerhetspolitiskt skadliga ägare. Ett uppköp bör dock ske utan att i onödan berika bolagets ägare, vilket kräver ny lagstiftning”, uppger partiet.

Vänsterpartiet pekar på en tidigare utredning som Kommuninvest gjort, som visade på att det varit dålig affär för kommuner och regioner att sälja sina fastigheter för att sedan hyra tillbaka dem.

750 fastigheter

”Faktum kvarstår dock att cirka 750 samhällsviktiga fastigheter nu ägs av SBB. Men staten behöver inte ­passivt se på när dessa fastigheter ­riskerar att hamna hos olämpliga ägare”, skriver partiet.

Vänsterpartiet lyfter fram frågan om hembud och hänvisar till Finland där det finns en statlig förköpsrätt inom en rad fastighetsområden av säkerhetsskäl.

Köp tillbaka till låga priser

Vänsterpartiet betonar också att man inte vill se en ”bail-out” av aktieägarna i SBB.

”Staten behöver nu agera. Men den bör inte gå in på fastighetsmarknaden som budgivare på SBB:s fastigheter. Det skulle bara trissa upp priset och i praktiken rädda SBB:s ägare från krisen”, uppger partiet.

Exakt hur detta skulle gå till är oklart. Partiet vill ”snabbutreda en statlig förköpsrätt, som även gäller fastig­heter som aktiebolag äger och som är applicerbar på fallet SBB”. 

Detta borde riksdagsmajoriteten vara med på. Att återbörda fastigheter till det offentliga för samma summa som SBB betalt för dem är en rimlig väg. Sedan kommer konkursboet ändå att stå med stora skulder. Frågan är om de kommer att vara så stora att banker riskerar att gå omkull om de måste skriva av lånen, som vid förra fastighetskrisen.

Staten både skurk och räddare

Staten kanske måste, återigen, gå in och rädda upp situationen. Men det är inte marknadsekonomins fel, utan att politiker tror att man kan använda marknaden för att trolla bort kostnader (genom att sälja fastigheter och hyra tillbaka dem) eller som i USA då politiker uppmanade banker att ge allt mer riskfyllda lån till hushåll som inte ens skulle kunna betala räntan (det som ledde till kraschen 2008).

Det finns inga gratispengar. När ska politiker lära sig?