Sis-ungdomshemmen ska ”vårda” unga manliga mördare och våldsverkare, men de kan enkelt rymma. Häromdagen försvann två LVU-placerade tonåringar inblandade i automateld mot lägenhet. Men regeringen har förtroende för Sis-hemmens generaldirektör.

På måndagen rapporterade Aftonbladet att SD-politiker internt inom partiet lyft frågan om att se över generaldirektörsrollen på Statens institutionsstyrelse, Sis0. Nu har också Moderata ungdomsförbundet backat upp kravet på att något måste hända.

”Fortsatt förtroende”

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) håller dock inte med sitt ungdomsförbund. I en kommentar till Göteborgs-Posten säger hon att regeringen har fortsatt förtroende för Åbjörnsson Hollmark.

Enligt henne är det inte regeringens uppgift att justera verksamheten på Sis.

– Professionen får avgöra vilka differentierade åtgärder som behöver komma på plats för att säkra trygghet och säkerhet, säger hon till GP.

Sis presstjänst skriver i ett meddelande till Expressen angående kritiken: ”Sedan Elisabet Åbjörnsson Hollmark tillträdde som generaldirektör i augusti 2019 har Sis bedrivit ett omfattande förändringsarbete. Detta arbete kommer att fortsätta så länge generaldirektören har uppdragsgivarens förtroende.”

Ny regering men ingenting händer

På ännu ett område verkar inte regeringsskiftet betyda någonting. Det är Morgan Johanssons linje som ligger fast. Fler rymningar av farliga unga ändrar inte på regeringens agerande