I helgen medverkade riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) på en palestinsk konferens i Malmö som leddes med en Hamaskopplad ordförande. Det är både allvarligt och uppseendeväckande enligt flera sakkunniga.

Palestinska islamistorganisationen Hamas, som styr Gazaremsan, är en terrororganisation som dödar både meningsmotståndare och angriper civila i Israel.

– Han uppges vara ansvarig för Hamas insamling av pengar och finansiering i Europa, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp om konferensens ordföranden.

Kritik från Mellanösterkännare

När kopplingen uppdagades beslutade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att ställa in sin medverkan. Ändå talade Jamal El-Haj på konferensen trots avrådan.

– Det ligger ett tungt ansvar på Socialdemokraterna att agera. Det är ytterst en fråga om Sveriges säkerhet, säger Daniel Schatz, doktor i statsvetenskap, till Expressen.

Återigen kopplas Socialdemokrater till internationella extremistmiljöer.

– För mig är den stora grejen med den här konferensen att en socialdemokratisk politiker ännu en gång hamnar i ett sammanhang där partiet inte vill vara, säger Mellanösternexperten och forskaren Anders Persson.

Konferensen samlar in pengar, men oklart till vilket syfte.

– En sådan här konferens genererar pengar och vart exakt de går vet vi inte, säger Magnus Ranstorp. 

Socialdemokraterna hittills tystlåtna

Hur ska partiledningen med Magdalena Andersson i spetsen agera? Ska man ännu en gång se mellan fingrarna när socialdemokrater umgås med extremister?

En källa säger till Aftonbladet att El-Haj faktiskt kan få en reprimand, exempelvis bli petad från utrikesutskottet.

– Om partiet inte gör något nu så sänder det en signal till andra ledamöter att man kan sätta andra intressen före partiets, säger en annan källa inom partiet.