Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tänkte alla delta i en konferens i Malmö arrangerad av Amin Abu Rashid, som är terrorstämplade Hamas representant i Europa. Till slut tänkte man om – men inte alla.

Evenemanget Palestinakonferensen beskrivs som en ”hatkonferens”. Till och med PLO, som styr palestinska myndigheten på Västbanken, anser att de som deltar passerar en röd linje som man inte ska korsa.

Men judehat är lockande för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. De var inbjudna och planerade att delta och även hålla tal.

Detta har kritiserats från flera håll.

– Det är verkligen oroväckande! Vilka signaler sänder det ut till Malmös och Sveriges befolkning när riksdagspolitiker är villiga att ställa upp som deltagare på en konferens som har kopplingar till en terrorstämplad organisation, frågade Kristdemokraterna i Malmö i ett pressmeddelande.

Först efter medierna uppmärksammat terrorkopplingarna har partierna backat ur, rapporterar Aftonbladet”Socialdemokraterna medverkar inte i konferensen och vi har även avrått företrädare från att delta”, skriver partiets presstjänst i ett mejl till tidningen.

S-ledamot deltog ändå

Men trots att S medger att det är en våldsbejakande hatkonferens, deltar ändå deras riksdagsledamot Jamal El-Haj (S). Han har palestinska rötter och säger till Sydsvenskan att han inte ser några terroristkopplingar.