Ryssland är en despoti som inte respekterar några regler. Ändå låter Sverige ryska aktörer härja fritt. I Polen är det annat ljud i källan: Polen kör ut Putins lakejer från fastigheter de inte har rätt till.

Ryssland har en förmåga att utnyttja fastigheter för ”diplomater” utan att betala hyran eller inte längre har rätt att disponera. Man hänvisar till konventioner som skulle hindra att deras ”diplomater” kan bli avhysta.

Putin ockuperar höghus på Lidingö

På Lidingö har Ryssland vägrat lämna en fastighet man inte längre har rätt till. SVT:s Uppdrag granskning har avslöjat att höghuset används av utpekade ryska underrättelseofficerare som arbetar under diplomatisk täckmantel.

– En rysk ockupation, säger Stefan Häge som äger fastigheten, men inte får tillgång till den.

Svenska regeringar har lagt sig platt för Ryssland och låter landet ockupera annans egendom. Diplomatisk immunitet skulle gälla.

Polen kör ut Putin-ryssar som inte följer regler

Ett land som står upp mot Ryssland är däremot Polen. I Warszawa har polska myndigheter beslagtagit en byggnad som i åratal använts av Ryssland utan att betala hyra – Ryssland menar att beslaget strider mot internationell rätt och hotar med konsekvenser.

– När Ryssland är ett hot mot den fria världen bestämde vi oss för att inte hjälpa dem vara ett hot mitt i vår huvudstad, säger Lukasz Jasina, talesperson för polska UD, till SVT Nyheter.

Från Polens sida vill man inte kritisera Sverige, men man tycker det är märkligt att svenska myndigheter hjälper Putin att spionera i Stockholm.