Nu kommer en konkret skärpning av reglerna för invandring. Regeringen lägger proposition om att det ska krävas 26.500 kr i månadslön, istället för 13.000 kr för att få invandra till Sverige.

Det var med migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Magnus Persson (SD) i spetsen som regeringen presenterade nyheten i Rosenbad.

I valrörelsen talade både M och SD om en lägstalön på 32-33.000 kr i månadslön, så att arbetskraftsinvandring endast sker till sådant som gäller spetskompetenser. Men kompromissen landar på 26.500 kr.

Arbetslösa i Sverige ska jobba

– Förslaget kommer att påverka invandringen en del, men framför allt kommer det att påverka sysselsättningen. Vi har hög arbetslöshet i Sverige. Hundratusentals människor som inte går till ett jobb. Tanken med den här reformer är att vi ska tvinga ut fler människor i arbete, säger Magnus Persson (SD), arbetsmarknadspolitisk talesperson till Riks.

Varför har inget hänt tidigare?

– Socialdemokraterna har haft hög svansföring om att begränsa arbetskraftsinvandringen, men sedan har de satt sig i förhandlingar med Miljöpartiet och då har man släppt frågan. Vi har uträttat mer på sju månader än S gjorde på åtta år, säger han.

Se inslag i Riks: