Hittills har det varit västvärlden, Europa och USA, som backat upp det ukrainska folkets rätt till självbestämmande och aktivt hjälper Ukraina militärt mot det anfallande Ryssland. Men nu har Kina och Indien – iallafall i ord – kritiserat Ryssland.

Kina och Indien har på tisdagen röstat för en FN-resolution som kritiserar Rysslands agerande i Ukraina, rapporterar Euronews.

Kina och Indien har tidigare konsekvent lagt ned sin röst när FN-resolutioner öppet fördömde Rysslands krigföring i Ukraina. Men i natt röstade de två länderna, liksom Kazakstan, Armenien och Brasilien, för en resolution med negativ text om invasionen.

Endast fem länder motsatte sig resolutionen: Ryssland, Vitryssland, Syrien, Nicaragua och Nordkorea.

Mot rysk aggression i Ukraina

Resolutionen handlar inte om kriget i Ukraina men i den finns en paragraf som beskriver Rysslands krig som ett ”angrepp på Ukraina”. Länderna, framför allt Kina, brukar vara mycket försiktiga kring språkbruk, säger Björn Cappelin som är biträdande chef på Nationellt kunskapscentrum till SvD. Han vill dock inte slå fast att Kina och Indien har ändrat kurs i frågan.

Det är dock en god signal. Och den kommer inte ensam. Ryssland är mycket förgrymmade över att Kinas president Xi Jinping haft telefonsamtal med Ukrainas president Volodymr Zelenskyy.

Kanske har Kina och Indien gjort kalkylen att västvärlden faktiskt står upp för demokrati och nationellt självbestämmande. Då är det att stå på förlorarens sida att hjälpa Ryssland genom att inte ta ställning till angreppskrig.