En nöjespark som tas över av hotfulla gäng samtidigt som Gröna Lunds personal förhåller sig passiv är ännu ett exempel på det kaos som Sverige blivit.

Varför ska man som besökare betala tusentals kronor till en nöjespark som låter aggressiva och hotfulla gäng härja fritt?

Nöjespark bli otryggt slumområde

Gröna Lund kapitulerar inför våldsbenägna gäng. Det är fullständigt obegripligt. Är det något en nöjespark måste klara av så är det ju att se till att besök där verkligen präglas av nöje – och inte bråk och hot.

Men i Sverige är det absolut förbjudet att tillrättavisa våldsbenägna förortsgäng.

Istället hyllar man deras kretsar, som när public service ger kriminella ”rappare” musikpriser som höjer deras status. Och därmed deras behov av att försvara sitt rykte genom att döda dem som utmanar dem.

Sverige är som i ”flugornas herre”

Oförmågan i vårt samhälle att gripa in, föra bort och straffa unga som beter sig svinaktigt får mig att tänka på dystopin Flugornas herre av brittiske författaren och nobelpristagaren William Golding. 

I boken hamnar en grupp pojkar 6-12 år gamla på en öde ö i Stilla havet sedan deras flygplan kraschat och alla vuxna dött. I avsaknad av vuxenvärlden blir pojkarna allt mer aggressiva mot varandra. Rena terrorväldet uppstår.

Sverige liknar alltmer den öde ön: vuxenvärlden har retirerat och fyller ingen roll i unga människors liv. Allra minst finns vuxna där för att rätta till felaktiga och aggressiva beteenden.

Jag är övertygad om att det är oförmågan att gripa in, ”ta i örat”, i tidiga skeden som gör att vi har så många skjutningar. De aggressiva möter inget motstånd. Man vinner på att spotta, hota, tränga sig och ta för sig. Våldet är lönsamt. Och man trappar upp det. Då hamnar vi i slutläget där man skjuter ihjäl den som man känt sig kränkt av.

Vuxenvärlden måste kliva fram

Det finns bara ett sätt att vända utvecklingen. Vuxna måste träda fram och ta ansvar. Överallt. I alla situationer. Sätta gränser. Det gäller naturligtvis främst föräldrarna. Men personal i förskola och skola måste också vara offensiva med att sätta gränser och hålla dem. Liksom andra vuxna. Och i slutändan måste polisen upphöra med att vara lektanter och ”kompisar” med de kriminella och ta sin uppgift på allvar.

Varje oacceptabelt beteende måste straffas, även om det handlar om 6 åringar.

Blir det inte ett ”hårt och kallt” samhälle? Nej, inte om vuxenvärlden också ordentligt belönar gott uppförande och produktiva aktiviteter. Barn och ungdomar behöver blir sedda som de individer de är. Då behöver de inte retirera in i och bli del av ett gäng.

Om Gröna Lund inte vill hålla ordning på bråkstakar finns det ingen anledning för någon att betala inträde och besöka det som en gång var ett nöjesfält.

*

Se mer om otryggheten på Gröna Lund: Ilska mot Gröna Lund efter att killgänget trängde sig i kön (Aftonbladet), Pappa kritisk mot Gröna Lund – otryggt (Expressen), Inga säsongskort rivna av Gröna Lund – intervju (Riks), Bisarr upplevelse (pappan på Twitter)