Statsvetare har påpekat att hård retorik kan vara bra för debatten, med ett undantag: att prata om ”hot mot demokratin” är skadligt och undergräver väljarnas tilltro till densamma.

Socialdemokraterna är rasande över att deras lotteri där pensionärer luras av sina sista slantar kan komma att stoppas. 152 miljoner kr om året kan försvinna ur partikassan.

Det får Magdalena Andersson att ropa just att demokratin ”hotas”. Och att regeringen vill ”tysta” oppositionen. Också under gårdagen partiledardebatt framförde flera vänsterpartier den här retoriken, att demokratin är hotad om de inte får bestämma.

Det är som SvD:s Tove Lifvendahl sa i diskussion i P1-morgon idag (med Daniel Suhonen och mig), att oppositionen lider av fantomsmärtor. Man har inte kommit över att man förlorat regeringsmakten.

Vilken är S linje?

I diskussionen var min huvudpoäng att jag väntat på att få höra vad Socialdemokratins linje kommer att vara framöver. Men där fick vi inget svar. Andersson angrep i hårda ordalag regeringen för skattesänkningar och bristande klimatpolitik, men när hon fick frågan om hon skulle ändra något i regeringens politik blev svaret: nej.

Andersson lovade inte att höja skatterna och hon lovade inte att höja bränslepriserna genom högre reduktionsplikt.

För att demokratin ska fungera som bäst, behöver oppositionen i ett land vara saklig och framföra egna konkreta lösningar. Då kan väljarna jämföra regeringen med oppositionen.

Detta undviker nu Socialdemokraterna allt vad de kan.

Istället svamlar man om att demokratin är hotad.

Det är inte seriös oppositionspolitik.

Oppositionen splittrad

Ett annat skäl till att Magdalena Andersson inte hade något att tjäna på att ha en politik var att de fyra oppositionspartierna är så splittrade. Vänsterpartiet är med på sänkt reduktionsplikt och därmed sänkta bränslepriser vid pump, medan C och MP anser det skandalöst att göra som regeringen. ”Jag blir rädd”, sa Märta Stenevi (MP) om att S och V inte vill höja bränslepriserna till över 30 kr/litern.

Också om skatterna är oppositionen oenig, där Centerpartiet är den udda fågeln.

Problemet för Magdalena Andersson är att hon behöver få ihop dessa splittrade partier för att kunna bli statsminister efter nästa val. Det problemet blev inte enklare för Andersson efter gårdagskvällens partiledardebatt.

*

Se inslag i Riks på temat: