Tiotusentals pendlare i Stockholms län drabbas nu av en vild strejk bland tågförare som kör för pendeltåg för MTR. Inget blir bättre av denna typ av sabotage.
Det är förståeligt att tågförarna inte vill bli av med kollega på tåget i form av tågvärd. Ett normalt pendeltåg kan ta över 2.400 passagerare – alltså motsvarande ungefär 2.000 bilar. De nuvarande pendeltågen är 215 meter långa, när två X60-enheter är ihopkopplade.
Det är en enorm mängd resande. Därför är det lätt att förstå att tågförarna vill ha stöd på tågen i form av tågvärd när man utför sitt trafikuppdrag som kräver hög säkerhet.
Rödgrön besparing
I januari beslutade den rödgröna majoriteten i Stockholmsregionen att hälften av Stockholms pendeltåg ska körs utan tågvärdar i vår och att resten av tågvärdarna avvecklas fram till september.
– Vi ser att vi har en teknisk utveckling som möjliggör att vi kan ha personalen på andra platser i pendeltågstrafiken, säger Anton Fendert (MP) som är trafikregionråd i region Stockholm.
Politikerna vill vidareutbilda tågvärdar till lokförare. Andra tågvärdar ska vara ”synlig personal” som kundservicevärdar, lokalvårdare och så vidare.
I maj 2022 lovade Socialdemokraterna i region Stockholm att verkar för att ändra beslutet att avskaffa tågvärdarna om de vann valet. Nu – när man vann makten – har partiet inte längre sådana planer.
Facket kritiskt
Facket är starkt kritiskt. Seko Pendelklubbens ordförande Susann Högye-Bäckman sa när beskedet kom i mars att många kollegor var uppgivna.
– Just nu är det begravningsstämning här. Det är ett stort hopp som faller ifrån våra kollegor. Man har någonstans hoppats på att utredningen ska visa vilken katastrof det kan bli, säger hon.
Seko motsätter sig dock vilda strejken.
– Vi utgår från att alla våra medlemmar går till jobbet om de inte är sjuka eller har beviljad ledighet. Vårt budskap är tydligt. Delta inte i olovliga aktioner, säger Sekos kommunikationschef Jonas Pettersson.