”Stort svek.” Ilskan bland pendeltågsförarna är stor mot Socialdemokraterna som i valet lovade att inte ta bort tågvärdarna ur Stockholms pendeltågstrafik. Men när man vunnit valet, så beslutade man snart att ta bort tågvärdarna iallafall.

Det är kaos fullt i Stockholms kollektivtrafik. Många lokförare är i vild strejk och vägrar köra pendeltågen som dagligen transporterar hundratusentals resenärer.

Skälet är att Socialdemokraterna beslutat ta bort tågvärdarna så att lokföraren är ensam personal på ett över 200 meter långt pendeltåg men upp till 2400 passagerare ombord.

Facket under press

Säkerheten sätts på undantag, menar lokförarna som i sak har facket med sig men som tar avstånd från vilda strejker. Den vilda strejken har dock betydelse eftersom den sätter stark press på facket som är inne i slutskedet av kollektivavtalsförhandlingar med arbetsgivarna.

Om de förhandlingarna strandar, då blir det tillåtet att strejka.

Och kampviljan har ökat sedan Socialdemokraterna svikit sina väljare och många av sina medlemmar. Fackförbundet Seko har täta band till S. Nu utsätts de vänskapsbanden för hårda prov.

Facket kräver S-politikers avgång

Det är inte varje dag fackföreträdare kräver S-politikers avgång. Men det sker nu, som en följd av Socialdemokratins svek mot ett vallöfte man gav. Seko vill att den ansvarige, investeringsregionråd Jens Sjöström (S) ska avgå.

– Det enda som kan stoppa strejken är att Jens Sjöström backar från beslutet. Vi har inte kontroll över den vilda strejken, medlemmarna lyssnar inte på oss, Viktor Risling på fackförbundet Seko till Expressen (betalvägg).

– Om inte Jens backar och håller det han en gång lovade, får han väl avgå.

Det råder alltså full kalabalik inom den styrande vänstermajoriteten i Stockholmsregionen.

Och löftesbrottet underlättar inte inför framtiden.

– Det råder redan en stor lokförarbrist. Det är tråkigt när det är arbetarpartiet i Stockholm som förvärrar situationen. Strejken är ett tecken på en desperation som har byggts upp under två års tid, säger Viktor Risling