Är Jimmie Åkesson den nye ”kungen i mitten”? Den frågan kan ställas efter att högerdebattören Alice Teodorescu i DN-kolumn förutspår att Sverigedemokraterna får mer makt om S-ledaren Magdalena Andersson närmar sig SD.

Förhandlingspositionen blir som starkast för den som kan tänka sig att göra upp med samtliga och på så vis utgöra en potent ”mitten”, skriver Teodorescu. Här skulle Jimmie Åkesson kunna parkera SD. Skälet till att Annie Lööf misslyckades med sin ”breda mitt” var att hon inte var beredd att förhandla med alla, och då är man inte i mitten utan på ytterkanten.

Samtidigt missar de flesta kommentatorer att det inte är politiska spelet som är avgörande. Förutsättningarna för politiken – spelplanen – avgörs av väljarna i val. Det är väljarna som givit Sverigedemokraterna sin styrka, inte taktikspel.

Se Richard Sörmans och min analys i Riksronden: