Matpriserna har stigit dramatiskt senaste året. Men nu visar prognoser att höjningarna kan stanna av och vissa livsmedel kan till och med sjunka i pris.

Enligt en prognos av bankerna SBAB, Nordea och Swedbank finns det tydliga tecken som visar att inflationen börjar avta. Det som drivit upp livsmedelspriserna, höga skatter och marknadspriser på bränslepriser och el samt försvagad krona som fördyrade importen.

– Det vi sett det senaste året är att flera av de faktorerna har reviderats så att de ligger stilla och det borde tala för mer dämpad utveckling på livsmedel och kanske vissa livsmedel som sjunker i pris framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, till Ekot.

Ett annat tecken är att priset på konstgödsel har sjunkit 15 procent sedan februari förra året, något som kan få effekt på svenskproducerade produkter.

Främst har priserna ökat på livsmedel som bröd, grönsaker och mejeriprodukter.

Staten driver upp matpriserna

Det är inte bönderna, grossisterna eller butikerna som orsakat prisstegringarna. Det är istället staten genom alla skattepålagor på varor och arbete i livsmedelsbranschen som gör att priserna stiger långt mer än marknadspriserna.

Det råder ingen brist på antalet skatter politiken hittat på: Energiskatt, koldioxidskatt, allmän löneavgift, mervärdesskatt.

”Och statens vinstmarginal är ju 100 procent – något helt främmande för både bonden och handlaren”, skriver Smålandsposten, som också citerar riksdagsledamoten Helena Lindahl (C): ”Den svenska maten är dyr för att vi politiker tar hutlöst betalt för maten i alla led från jord till bord. Det ansvaret faller inte på bonden, korvfabriken eller ens handlaren”.