Det blir inget samarbete mellan oppositionspartierna inför att regeringens vårbudget ska behandlas i riksdagen. Centerpartiet vägrar samarbeta med de andra. Och Socialdemokraterna visar ingen förmåga till ledarskap.

Regeringen har förhandlat fram en vårbudget med Sverigedemokraterna som nu ligger på riksdagens bord. Hur kommer S, V, C och MP att agera? Ska de tillsammans visa vad alternativet till nuvarande riksdagsmajoritet skulle betyda i form av chockhöjda skatter på bensin och diesel? Ska de lägga ner flera kärnkraftverk? Hur mycket ska man öppna gränserna och hur många miljoner nya migranter vill man ta emot?

Vi får inte veta

Tyvärr får vi inte veta vad alternativet till Tidöpartierna är.

– Vi har inte något samarbete alls, säger Martin Ådahl (C), ekonomisk-politisk talesperson, till Altinget (betalvägg).

Centerpartiet kommer inte att göra upp med de andra vänsterpartierna om en gemensam budget för oppositionen. Martin Ådahl anser att partiet genom att lägga fram ett helt eget – och därmed helt säkert nedröstat – budgetförslaget erbjuder ett alternativ till både Tidöpartiernas och de övriga rödgröna partiernas förslag.

Oppositionen faller sönder i sina beståndsdelar

Men det är inte så parlamentarism fungerar. Man måste söka stöd som gör att budgetförslaget har chans att få flest röster i voteringen. Centerpartiet kan bara påverka politiken om man samverkar med andra partier. Gör man inte det, har man noll trovärdighet i sina förslag.

Det återstår att se om Socialdemokraterna vill samla övriga oppositionspartier för att ge besked om att det finns fungerande regeringsalternativ till den sittande, eller om oppositionen faller sönder i sina beståndsdelar.