Återigen har en dömd våldsbrottsling fritagits under färd till vårdinrättning. Rättsstatens oförmåga bekräftas än en gång. Sverige är de kriminellas paradis. Kom hit, skövla, mörda, våldta – straffen är låga och det är mycket lätt att komma undan!

I februari rymde Milad Safi genom att fritas av två beväpnade män under en transport till sjukhus i Norrköping. Han var dömd till tio års fängelse efter att ha skjutit vilt mot en rival i en vältrafikerad rondell.  Han är fortfarande på fri fot.

Idag hände det igen. Den dömde mördaren Frunze Saghatelyan, som dödade fel person på gym – och sedan dess fått svenskt medborgarskap, har idag fritagits under transporten från SiS-hemmet Tysslinge till närliggande Folktandvården i Södertälje. Trots att det var tre personal från Kriminalvården med, så backade de alla så fort en kriminell hotar med något som liknar vapen.

”Allvarligt” – Är det allt rättsstaten har att erbjuda?

I Sverige är det kriminella som härjar obehindrat. Landet är ett paradis för brottslingar. Vifta med pistol och den svenska rättsapparaten ger upp. Den enda reaktionen från ansvarig myndighet är: ”allvarligt”. Men man tycks bara rycka på axlarna. Det är de kriminella som styr.

Också justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att uppgifterna om en fritagning i Södertälje är ”utomordentligt allvarliga”.

Han konstaterar att det kan röra sig om den andra fritagningen på kort tid, då en fängelsedömd man fritogs i Norrköping i februari.

– En gång är allvarligt nog, två gånger på kort tid ger verkligen anledning att gå till botten med frågor som reses, säger han.

Det finns ingen vilja och förmåga i staten

Man får intrycket att den svenska rättsstaten givit upp och inte längre ser det som meningsfullt att jaga kriminella. ”Låt dem hållas”, tycks attityden vara.

Då kan vi ju lika gärna avskaffa polisen, lägga ner fängelserna och låta hederligt folk skydda sig bäst de kan. Medborgargarden och ”gated community” blir lösningarna.

Vi vill inte ha det så!

När ska Sverige få politiker och myndighetsledningar som begriper att man måste ta i med hårdhandskarna? Man kan inte dalta med kriminella!

De som fått alltför lindriga domar ska väl ändå sitta inne den tid som domstol utdömt, kan man tycka. Men det är en gammal och reaktionär hållning enligt den politiska klass som styr.

Tidöpartierna måste vakna och sätta hårt mot hårt. Så här kan vi inte ha det!