Efter sitt officiella besök i Kina har Frankrikes president Emmanuel Macron gjort bort sig katastrofalt. Han spelar Kina i händerna och undergräver stödet till Ukraina, menar kritiker från flera håll.

Franske presidenten Macron sa i helgen, nyss hemkommen från Kina, att Europa inte bör trassla in sig i ”kriser som inte är våra” med anspelning på Taiwan – en demokrati som Kina vill krossa och underordna den kommunistiska diktaturen Kina.

Utspelet får hård kritik både i Europa och i USA.

”Macron har lyckats göra sin Kinaresa till en pr-kupp för Xi Jinping och en utrikespolitisk katastrof för Europa”, skriver tyske parlamentarikern Norbert Röttgen.

Det är det gamla vanliga amerikahatet i Frankrike som spökar. Rubrik på artikel i ämnet är i Politico: ”Europa måste stå emot trycket att bli amerikanska följeslagare”. Det som är Macrons budskap är att Europa inte ska bli ”fast” i kriser som ”inte är våra”. Han menar att demokratins överlevnad på Taiwan, med 24 miljoner invånare, enbart är en fråga för USA och något som Europa inte borde lägga sig i. Och därmed – vilket är hans uppenbara motiv – slippa sura miner från kineserna.

USA backar ur från att stödja Ukraina?

Den amerikanske senatorn Marco Rubio har omedelbart jämför Macrons utspel om Taiwan med kriget i Ukraina.

– Om Europa inte tar ställning mellan USA och Kina i Taiwan så borde kanske vi inte ta ställning [i Ukraina], säger han i ett videoinlägg.

Europa måste stå upp för demokrati

Åter visar sig europeiska politiker ha svårt att stå emot militära och ekonomiska hot. Kina vill ockupera Taiwan på samma sätt som Ryssland vill ockupera Ukraina. Det tycker nu Macron inte är så farligt – bara Frankrike får handla med Kina.

Detta cyniska självintresse är vidrigt. Självklart kan inte väst införa demokrati för den majoritet av människor som lever i diktaturer, men vi kan stå upp för dem som har demokrati och hotas av antidemokratisk granne. Om vi inte gör det är våra egna styrelseskick snart hotade av våldets diktaturer.