Ser vi en kupp från Reinfeldtsmoderater mot Kristersson i EU under ledning av förre partisekreteraren och numera EU-parlamentarikern Tomas Tobé? Frågan är om Kristersson blir kortvarigare som statsminister än Magdalena Andersson.

KOMMENTAR. Moderaterna i EU-parlamentet lierar sig med Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet om en ”migrationspakt” som innebär att Brysselbyråkrater kan tvinga på Sverige nya stora mängder migranter som andra EU-länder inte vill ta emot.

Det här är Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan”-politik, fast på EU-nivå.

Samtidigt är det något som Sverigedemokraterna inte kan acceptera. Den nuvarande regeringen med Ulf Kristersson i spetsen har majoritet enbart med stöd av SD och detta stöd har man efter de löften som givits i Tidöavtalet. Om Modraterna nu tror att de kan runda Tidöavtalet genom att driva på ökad migration via EU, har de kalkylerat fel.

Mattias Karlsson varnar för regeringskris

Under veckorna har Charlie Weimers (SD) i EU-parlamentet försökt få kollegorna där att inse det vansinniga i denna vänsterradikala ”migrationspakt”, från början framtagen av kommissionär Ylva Johansson (S). Men Moderaterna har till jubel från MP och C anslutit sig till deras sida.

Nu reagerar en av Sverigedemokraternas tyngsta namn, Mattias Karlsson.

Han har svårt att se hur grunden för samarbetet med Moderaterna skall kunna bestå om ”migrationpakten” röstas igenom. Den går stick i stäv med Tidöavtalet.

Intern palatskupp i Moderaterna?

Det är svårt att se varför statsminister Ulf Kristersson (M) skulle riskera sin regering för ett vänsterradikalt förslag i EU-parlamentet.

Tomas Tobé har alltid stått Fredrik Reinfeldt nära och han hade ambitioner om att bli partiledare efter Reinfeldt. Men han blev istället partisekreterare och sedan flyttad till EU-parlamentet i Bryssel.

Detta kan vara hans hämnd. Eller så kan han agera för en Reinfeldtsfalang inom partiet som länge knorrat mot att Moderaterna bildat regering med stöd av Sverigedemokraterna. Att smyga in anti-Tidö i svensk politik via EU kan då vara en lockande tanke.

Men det får inte fungera. Svenska folket har röstat i val. Man vill ha en tydlig omläggning av migrationspolitiken. Det var därför Sverigedemokraterna blev landets näst största parti. Och det enda partiet av de som utgör riksdagsmajoriteten som ökade. SD ökade mer än vad M, KD och L minskade tillsammans.

Det är på den grunden demokratin nu vilar.

Denna folkmajoritet måste respekteras.

Moderaterna måste nu bekänna färg. Står man för sina uppgörelser eller vill man återgå till Reinfeldts linje och därmed fälla regeringen?

*
Se nytt inslag i Riks i ärendet: