”Vi släpper ut långt fler på gatan än vi utvisar”, säger röst inifrån Migrationsverket om dem som ska utvisas enligt lag och rätt. Ingenting av den ”strängare” migrationspolitisk som politiker talar om gäller i verkligheten. Sverige är vidöppet.

KOMMENTAR. Det är inte bara polisen som håller på att rasa samman som myndighet. Även Migrationsverket misslyckas fullständigt med att genomföra den verksamhet som lagar, domar och förordningar säger ska gälla.

Sverige är allt mindre en rättsstat. Det är anarki som gäller.

Det framgår av nytt reportage i Fokus: Anställda vittnar om kaos (betalvägg) inom Migrationsverket.

Inga lagar följs längre: folk släpps tillbaka in i Sverige

Det är som om Migrationsverket inte finns i en stat med lagar. Allting flyter. Inga lagar följs. Så här sägs det i reportaget av en anställd vid Migrationsverket:

– Jag eskorterar en utvisad person till flygplatsen. Där ställer de till bråk vilket leder till att de inte får gå ombord. Och det behövs inte speciellt mycket för att säkerhetspersonalen säger ifrån. Sedan är det bara att köra tillbaka personen som skulle utvisas till förvaret igen.

Gör ni fler försök?

– Ja. Proceduren upprepas tills maxtiden för förvarstagandet går ut. De får sitta i förvar i två månader, vilket kan förlängas upp till ett år. Därefter måste vi släppa ut dem.

Vad menar du? Ni släpper alltså ut personer med utvisningsbeslut och som har bedömts inte vilja samarbeta?

– Ja. Vi släpper ut långt fler på gatan än vi utvisar.

Vad händer med dem sedan?

– Vi bjuder dem på bussbiljetter så att de kan ta sig därifrån. Men i regel kommer någon polare och hämtar upp dem. Sedan är de borta.

Inget nytt – förvar används för lite

Det här är inget nytt. För något år sedan tog Säpo in sex imamer som utgjorde hot mot rikets säkerhet, försåg dem med utvisningsbeslut och… lät bli att utvisa dem. De sex placerades i förvar hos Migrationsverket. Men eftersom deras hemländer vägrar ta emot dem, släpptes de in i Sverige igen.

Uppenbara säkerhetshot släpps alltså vind för våg i Sverige, trots utvisningsbeslut.

Det är som om svenska staten vill att svenskar ska dödas i terrordåd eller kriminella uppgörelser.

Än har ju ”bara” två migranter med utvisningsbeslut dödat folk: En etiopier knivdödade mamma och vuxen son på IKEA i Västerås efter avvisningsbeslut och Akilov från Tjetjenien körde ihjäl fem personer på Drottninggatan i Stockholm.

Men det är som om politiker önskar fler attentat av det här slaget. Under 2022 var 9.000 personer efterlysta eftersom de har utvisningsbeslut men håller sig undan. Det kan jämföras med de 4.000 utvisningar som faktiskt verkställdes.

Förvarshållande måste kunna förlängas

Skälet till att Migrationsverket inte kan hålla folk i förvar mer än en kort period är att Sverige tolkar internationell rätt på ett snävt vis. Personer får inte hållas i förvar på obestämd tid. Det kan man ju uppfylla genom att varje halvår förlänga beslutet om förvar.

Det betyder ju inte att personerna är fängslade. De kan lämna förvaret vilken dag de vill – men dörren är bara öppen till utlandet. Dörren in i Sverige är stängd.

På detta sätt kan återvandringen starta. Bygg ut förvar och låt dem utan asylskäl eller som utgör säkerhetsrisk sitta där till dess de förstår att de ska lämna landet.

Enkelt som en plätt. Men så svårt för svenska beslutsfattare att leva upp till.