I medierna framförs kritik mot att Sverigedemokraterna höjer rösten och kräver att politiken ska läggas om, men både SD och M har en förbaskad skyldighet att genomföra sina vallöften om stramare migration. Än har man misslyckats kapitalt. Invandringen ökar.

Som redaktör för Samtiden medverkade jag i morse i P1-Morgon om det är så att samarbetet mellan Tidöpartierna gnisslar. Inslaget i Sveriges Radio finns här: Konflikt mellan M och SD om migrationspakten.

I diskussion med SvD:s Tove Lifvendahl påpekade jag att invandringen ökar till Sverige. Första kvartalet 2023 beviljade Migrationsverket fler – fler! – uppehållstillstånd än samma period 2022. Då var Morgan Johansson (S) migrationsminister.

Något paradigmskifte har inte skett.

Fler uppehållstillstånd i år än förra året

Invandringen ökar dessutom med 10 procent, alltså en tydlig ökning. Då har jag räknat bort massflyktsdirektivet som gäller för ukrainarna.

Det är främst anknytningsfall och anhöriga till arbetskraftsinvandrare som står för ökningen (kommer senare att publicera statistik).

Sverige klarar alltså inte av att stänga av inflödet av nya migranter. Och dessutom vill nu EU-parlamentet att Bryssel ska kunna tvinga på Sverige fler migranter.

Det var om detta morgonens diskussion handlade. Jag menar att Sverigedemokraterna måste ligga på, eftersom allt annars blir som det varit under Reinfeldt, Löfven och Andersson.

Orsaken är att man lovat väljarna stramare politik. Även Moderaterna har lovat sina väljare detta. Då är det banne mig inte mer än rätt att man ser till att verkställa dessa vallöften.

Högt tonläge nödvändigt

Att Sverigedemokraterna då håller en hög ton är inget märkligt, utan snarare en plikt för Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson.

Migrationen till Sverige ska ner och migrationen från Sverige ska öka.

Om EU gör det enklare för migranter att ta sig till Sverige, då måste Sverige förhålla sig till det faktum att vi har mycket bättre förmåner och villkor för migranter än andra länder. Alltså måste svenska regeringen dra in bidrag till dem med uppehållstillstånd i mycket stor utsträckning.

Välfärden är ett potent verktyg

I det fall EU och andra konventioner innebär att Sverige inte kan stänga gränserna för människor som söker bättre försörjningsmöjligheter, måste vi se till att våra välfärdssystem inte är de mest generösa i världen. De med uppehållstillstånd behöver då utestängas från all lagstadgad välfärd.

Om det blir mindre attraktivt att komma till Sverige, eller mindre attraktivt att bo här, kan ändå de vallöften om stramare migration uppfyllas.

Det kan låta hårt och kallt, men Sverige måste leva upp till sina åtaganden för sina egna medborgare i första hand. Man kan inte ge företräde för andra länders medborgare. Den filosofiska idén om samhällskontraktet mellan politiska makten och medborgarna bygger på att politiken ger tillbaka till folket vad man lovat. Detta är inte mer än rätt eftersom det är svenska skattebetalare som finansierar välfärdssystemen.

Sverige har inte råd med fripassagerare som bara kvitterar ut rättigheter men aldrig uppfyller skyldigheter, varken ekonomiskt eller tar ansvar som boende i ett samhälle byggt på svensk kultur.

Sätt fart!

Regeringen måste nu sätta fart. Om man gör det man lovat kommer tonläget från Sverigedemokraterna att bli mildare. Då får också svenska folket det som förespeglats människor i valrörelsen.