Finnarna valde bort en vänsterkvinna som statsminister, samtidigt visar ny mätning att fransmännen skulle välja konservativ kvinna till president om det vore val idag.

Marine Le Pen skulle vinna mot Emmanuel Macron med 55 procent och president Macron skulle få 45 procent om de ställdes mot varandra i en omröstning. Det visar en ny opinionsmätning, enligt France24/AFP. Förra året vann Macron presidentvalet med 58,5 procent av rösterna mot Le Pens 41,5.

Chefen för opinioninstitutet Elabe, som gjorde mätningen, kallar Le Pens framsteg i opinionen ”spektakulärt” och tillägger att hon går framåt i alla väljarkategorier.

Den djupt impopulära höjningen av pensionsåldern från 62 till 64 har fått stödet för Macron att dala och lett till enorma, långdragna protester i Frankrike.

Macron får inte ställa upp

Opinionsmätningen är extra hypotetisk med tanke på att nästa presidentval är fyra år kvar och Macron inte får ställa upp för en tredje period. Men eftersom det inte finns någon tydlig efterträdare till Macron kan det betyda att Le Pen får möta en enklare motståndare.

Men mätningen ger en ögonblicksbild av förändrad dynamik i fransk politik, då Le Pen allmänt ses som den största vinnaren från månader av protester mot mittenpresidentens impopulära politik.

Vänstern förlorar stöd

Väljarna ser inte den yttersta vänsterns ledaren Jean-Luc Melenchon som ett alternativ, trots att han tydligt har stöttat demonstranter och strejkande. Han har tappat väljarstöd, enligt både Elabe-mätningen och Ifop-Fiducial.

Ifop-Fiducial finner också att stödet för Le Pen ökat kraftigt, sedan hon gjort klart att hon tänker ställa upp som president för en fjärde gång 2027.

Marine Le Pen har som ledare för Nationell samling hållit en relativt låg profil under enorma protester och strejker. Hennes offentliga uttalanden har varit få och hon har upprätthållit disciplinen bland partiets 88 parlamentsledamöter som utgör den största enskilda oppositionsgruppen.