Det är idag sex månad sedan regeringen Kristersson tillträdde efter konselj med kung Carl XVI Gustaf på slottet, den 18 oktober förra året. Statsministern värsta huvudvärk är det havererade medlemskapet i Nato och att mördare så lätt kan smita från svensk rättvisa.

Ulf Kristersson säger i en lång intervju med Aftonbladet att de första sex månaderna har ”blivit en väldigt stabil start”.

Nära men långt borta

Men han plågas av att Sverige ansökt men inte fått inträda i försvarsalliansen Nato, där nu Finland är fullvärdig medlem. ”Man kan säga att det är så nära, men ändå så långt borta. Nu hänger det på Turkiet. Vi lever i en sådan farlig situation just nu och det är hög tid för dem att inse det.” 

Inget tyder på att Erdogan kommer att ändra sig. Nu kan han skylla på val i hemlandet 14 maj. Om han vinner, vilket inte vore en överraskning med det sätt hans regim behandlar meningsmotståndare, kan han fortsätta bråka. Han vill ha amerikanska stridsflyg. Han vill ha kurder utlämnade från Sverige. Han vill att Sverige ska avskaffa yttrandefriheten. Han vill…

Erdogan kan hålla på så här i åratal. Så länge han upplever att han har ett trumfkort på hand kommer han inte frivilligt att ge bort det.

Inmålad i ett hörn

Och som Aftonbladet skriver, ”Sverige har målat in sig i ett hörn. Med beslutet att ansöka om medlemskap i Nato övergav vi alliansfriheten, och kan inte backa tillbaka. Samtidigt finns det inte mycket vi uppenbart kan göra för att föra Nato-frågan framåt.”

Det vi kan göra är att rusta upp det militära och civila försvaret, som politikerna låtit förfalla i mer än 20 år. Fram till Fälldin-regeringarna hade Sverige världens tredje största militärmakt sett till invånarantal. Det var med denna höga ambition som det egenproducerade JAS-planet byggdes.

Nu finns en stor enighet i riksdagen om att rusta upp försvaret.

Men det är en plåga att vara en spelpjäs i Erdogans ficka. Övriga Nato-länder låter Erdogan hållas.

Samarbetet inom majoriteten

Kristersson får fråga om hur samarbetet fungerar mellan de fyra partier som utgör den majoritet som regeringen vilar på.

– Sammantaget väldigt bra tycker jag. Det finns ett väldigt bra maskineri. Sedan är det ingen hemlighet att framför allt L och SD tycker olika i rätt många frågor. Men i 99 fall av 100 löser vi det på ett bra sätt, säger Kristersson.

Avfärdar oppositionens klimatpolitik

Aftonbladet frågar också om klimatmålen, som vänsteroppositionen bråkar om.

– Men det är klart, de som är besatta av att inte bygga ny kärnkraft och besatta av att det bara är reduktionsplikten som ska klara de svenska klimatmålen… Där kan vi aldrig bli överens. Vi har en helt annan syn på vad som är riktig klimatpolitik, säger statsministern.

Åtgärder mot kriminaliteten

Trots att våldsvågen fortsätter och dödandet ger fler ouppklarade mord, menar Kristersson att det händer saker.

– De stora lagstiftningsförändringarna som vi gick till val på nu är på gång. Men det som går dåligt är att brottslingarna inte bryr sig det minsta när vi säger att vi tänker stoppa dem med nya lagar. De fortsätter skjuta ihjäl varandra och andra. Men när de nya lagarna träder i kraft kommer det bli väldigt mycket svårare att vara kriminell i Sverige.

Groteskt daltande med mördare

Aftonbladet frågar också om det är rimligt att mördare kan utnyttja ”barnkonventionen” för att få tillgång till mobiltelefon på ungdomshemmet där han var placerad. Och därmed kunde planera sin fritagning genom att ljuga om att han hade tandvärk och måste till tandläkare i Södertälje.

– Det visar på att lagen är grotesk, konstaterar statsministern.

Kristersson kritiserar både kriminalvården och tidigare politiska makthavare. Kriminalvården för att man lät fritagningarna ske. Efteråt har det framkommit att det finns anstalter med inredda vårdavdelningar. Varför kördes dessa grovt kriminella inte dit?

Han frågar också varför Sverige inte har ”lagar som överhuvudtaget är gjorda för den sortens situation”? Att ha lagar som tillåter teknisk utrustning som gör att intagna kan planera en fritagning ”är en naivitet som är helt osannolik”, säger Kristersson.

Mördare belönas med medborgarskap

Statsministern är också irriterad över att den armenier som sköt ihjäl en lokalpolitiker på gym, och därmed fel person, fick som tack svenskt medborgarskap kort därefter.

– Den personen får enligt nu gällande svensk rätt, som vi ännu inte har hunnit ändra på, svenskt medborgarskap. Det är helt groteskt. Vi ger alltså en person som har begått ett grovt brott svenskt medborgarskap så att vi inte kan utvisa honom.

Väldigt mycket att ändra – orkar M?

Av intervjun framgår att det finns oerhört mycket som den nya regeringen måste göra för att vända trenden. Största problemet är ju att det ofta är internationella konventioner som ger mördare och våldtäktsmän stora mänskliga rättigheter. Mobiler på anstalter är, vad jag förstår, något som barnkonventionen kräver.

Moderaterna måste visa färg. Är man beredd att ta kampen, inte bara mot vänstern i Sverige utan också mot de allt fler internationella regelverk som hindrar Sveriges riksdag från att fatta nationella beslut om hur brottslighet ska bekämpas och trygghet säkras?

Det är inte bara Erdogan där ute i världen utanför Sverige som saboterar vårt trygga samhälle, utan en internationell juridifiering som lägger en våt filt över nationella möjligheter att skapa säkerhet för sina medborgare och hindra mord och våld.