Det blev livstids fängelse för de båda unga kvinnor som tog livet av 21-åriga Tove i oktober förra året. De båda har agerat avsiktligt och med målet att döda.

Tingsrättens dom grundas på bedömningen att Johanna Leshem Jansson, 20, inte kan ha mördat Tove ensam. Det säger rådmannen Erik Handmark till Aftonbladet.

Domen konstaterar att de båda har agerat i samförstånd – att Johanna suttit på Toves kropp och strypt henne, samtidigt som Maja har hållit i hennes armar.

Maja Hellman, 18, hävdar att hon låg och sov när Tove mördades – samtidigt har hälsoappen i hennes mobiltelefon registrerat steg. Enligt rättsläkaren har Tove inte kunnat försvara sig då märken visar att hennes handleder hållits fast, vilket ingen annan än 18-åringen kan ha gjort.

Avgörande har också varit vittnesuppgifter från grannen som hörde ljud som tolkas som bråk från lägenheten under flera minuter.

Livstid enligt ny praxis

Skälet till att tingsrätten dömer livstid beror på att man utgått från den praxis som nu finns från högsta domstolen. Man har bedömt att det finns försvårande omständigheter.

– Just att det har varit överraskande våld, aggressivitet, de har varit två mot en i den här situationen där hon inte har möjlighet att ropa på hjälp eller freda sig över huvud taget och att hon måste ha känt en oerhört stor dödsångest i situationen. Därför tycker vi inte att det finns ingen annan påföljd än livstid i det här fallet, säger rådman Handmark.

De visste att Tove skulle dö av deras handlingar

Rätten menar att hon varit medveten om att Tove skulle dö.

– Det är allmänt känt att om man stryper någon så lång tid så dör man. Det är den slutsats vi har dragit, säger Handmark om varför även 18-åringen döms till livstid.

Bägge två döms också för grovt gravfridsbrott och Leshem Jansson döms även för skadegörelse.

”När det gäller åtalet för mord har tingsrätten funnit att en av de åtalade kvinnorna agerat med avsiktsuppsåt och den andra med insiktsuppsåt”, skrev tingsrätten i ett pressmeddelande i samband med att domen föll.

Inspirerades av deckare

Jansson gjorde flera sökningar på internet om mord och hämnd. Själv säger hon att googlingarna handlar om Camilla Läckbergs böcker.

Googlingen ”mörda någon diskret” handlade dock om en låttext, enligt Jansson.

— Det var en rad googlingar för att hitta något att rimma på till mina låttexter till exempel, säger hon och nämner att hon rimmade diskret med ”konkret” eller ”medvetenhet”.

Av sökhistoriken i Janssons telefon framgår även att hon googlat på ”bästa hämnden på en ex-vän” samt ”kan man dö av råttgift”.

— Jag googlar nog mer än genomsnittspersonen. Jag googlar allt möjligt, allt ifrån saker jag hör eller läser eller ser eller ord jag ser i böcker som jag undrar vad det är, sa Jansson.

Toves familj: Tillfreds med att båda hålls ansvariga

Toves familj känner sig tillfreds med livstidsdomen som fallit mot de två kvinnorna.

– Det känns bra att tingsrätten har kommit fram till att det inte är en olyckshändelse utan att det är mord. Och det känns också bra att två personer hålls ansvariga för Toves död, säger familjens målsägandebiträdet Uno Karlsson till Aftonbladet.

Han anser att tingsrättens dom är välmotiverad. Till Expressen säger Karlsson att det inte är förvånande att domen kommer att överklagas.

– Får man lagens strängaste straff är det inte någon överraskning att man väljer att överklaga, man har inte så mycket att förlora, säger han