Jimmie Åkesson är på turné för att träffa väljare och medlemmar. Han är optimistisk om att paradigmskifte i migrationspolitiken kan ske, men att det tar tid. Han är också tydlig med att Sverigedemokraterna tänker slopa reduktionsplikten och lyfta annat än vindkraft.

Det är under turnén som Jimmie Åkesson ger intervju för Aftonbladet, som återger vad han säger inför publiken på ett av många möten:

– Jag gissar att ni känner samma frustration som jag. Här har vi röstat, var femte väljare i landet har röstat på Sverigedemokraterna, så händer ingenting. Faktum är att jag känner så. Jag är frustrerad över att det tar tid. Vi måste börja städa upp efter Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Fredrik Reinfeldt, säger Jimmie Åkesson. 

Pressar regeringen att hålla avtal

Sverigedemokraterna är en del av regeringsunderlaget men sitter inte i regeringen. Det innebär att partiet får driva opinion i samhällsdebatten och på den vägen sätta press på Ulf Kristersson, säger han.

– Det är ett viktigt vapen. När vi inte är överens med regeringen så säger vi “då lägger vi det här förslaget i riksdagen och då kommer sossarna rösta på det och då vinner vi”. Vad gör regeringen då? Förhoppningsvis ändrar de sig. Vi har en trumf på hand, säger Åkesson till Aftonbladet.

Mot nya pålagor på bilister

Vid sidan av migration är miljö och klimatet en tung fråga. Till hösten kan motsättningarna hamna i skarpt läge då regeringen ska presentera sin klimatpolitiska handlingsplan.

Både SD och L sitter med och förhandlar denna handlingsplan. Det är en del av Tidöavtalet.

Förslag som att införa fler hastighetsbegränsningar och trängselavgifter för att få ner utsläppen vänder sig Åkesson emot.

– Det låter som direkt kontraproduktiva och det är ingenting vi har förhandlat om. Det som står i Tidöavtalet är att reduktionsplikten ska ner till EU:s miniminivå nu vid årsskiftet. Det finns inga alternativa åtgärder kopplade till den överenskommelsen.

Vindkraft är inte planerbar

Tidningen frågar om Åkesson vill stoppa storskalig vindkraftsutbyggnad om det föreslås i den klimatpolitisk handlingsplanen.

– Ja. Vår ambition är att vi behöver ha planerbar kraft, vi behöver inte mer väderberoende kraft. Bygger vi ännu mer vindkraft får vi elda med ännu mer olja när det inte blåser, det är väldigt dålig utsläppspolitik.

Vindkraft finns och vissa vindkraftsparker har tillstånd att byggas, men Åkesson är kritisk till fokus på denna energikälla.

– Det blir återigen en förhandling. Men om man frågar mig så tycker jag att det är en felaktig prioritering. Det här snacket om att alla kraftslag behövs är just bara ett snack. Det är inte sant. Alla kraftslag behövs inte, utan det vi behöver är planerbar kraft, säger han