Finland välkomnas i Nato. Men Sverige får stanna utanför som en blöt, bortsprungen hund. Skillnaden? Finland har agerat vuxet i utrikespolitiken medan Sverige lekt moralisk stormakt och läxat upp alla andra. Så vinner man ingen respekt.

Som så mycket annat som gått galet i Sverige kan förklaringen sökas hos Olof Palme. Han ville vara internationalist och inte endast företräda det nationella och inrikes fokuserade folkhemmet. Genom att öka ulandsbiståndet och strössla svenska folkets skattepengar över allehanda vänsterdiktaturer togs Olof Palme emot som en hjälte i dessa länder. En favorit för honom var socialisten Robert Mugabe i Zimbabwe som förvandlade ”Afrikas kornbod” till svältande misär där människor äter råttor.

Svensk specialitet: Håna och förnedra andra nationer

Tuppkammen växte med tiden. Olof Palme kallade inte bara Spaniens regim för ”satans mördare” och Tjeckoslovakiens för ”diktaturens kreatur”, utan han hånade också landet som räddat Europa från världskrig genom att jämföra USA med blodiga massakrer och nazistiska förintelseläger Treblinka.

Om man springer ut och hela tiden hånar och förnedrar andra länder, bygger man liksom inte upp en diplomatisk respekt för sitt eget land.

Tyvärr satte Palme tonen, även om efterträdarna inte var lika färgstarka i sina svordomar om hur dåliga alla andra länder var jämfört med Sverige. Det senaste exemplet är ju när utrikesministrarna Margot Wallström och Ann Linde tjatat om ”feministisk utrikespolitik” utan att någonsin kunnat förklara vad det innebär. Epitetet var bara till för att framställa sig själv som godare, finare och bättre än andra länder.

Äta upp gammal ost

Denna självgoda utrikespolitik, där främst socialdemokrater men också borgare ser Sverige som humanitär och moralisk stormakt, slår nu tillbaka. Länder som utsatts för svensk självgodhet ger nu igen för gammal ost.

Sveriges politiska klass bör nu lära sig läxan att inte tro att man är viktigare eller mer betydelsefull än vad landet och dess företrädare faktiskt är. Och istället för att spela Allan utomlands bör svenska politiker städa framför egen dörr. Problemen i Sverige är enorma med växande kriminalitet och korruption i de ofantliga bidragssystemen.

Släpp Palmes utopism och lös de inrikespolitiska problemen!

Ett stukat Sverige kommer in i värmen

Men är det inte allvarligt om Sverige, likt Ukraina, står där som ”alliansfritt” och därmed är ett lockande byte att invadera för en nyckfull regim?

Nej. För det första har ryssarna visat sig vara betydligt svagare militärt än man kunnat tro. Ukraina visar heroisk styrka och moral som lyckas pressa tillbaka den ryska imperialismen.

Men samtidigt är ryska ledningen nyckfull. De skulle i en framtid kunna invadera Gotland, som man invaderade Krim. Det skulle ge Ryssland en militär framgång av stort strategiskt värde.

Just att denna risk inte kan uteslutas är skälet till att Sverige behöver Nato. Och vi kommer att släppas in i Nato, när några Nato-länder fått ge igen för svenska oförskämdheter.

Sverige är av enorm militärstrategisk betydelse för Nato. Försvaret av Estland, Lettland, Litauern och Finland blir avsevärt mycket enklare med Gotland som Natomark.

Så hur mycket svenska politiker än gjort bort sig i internationella storpolitiken under de senaste årtiondena, kommer vi att släppas in i värmen. Trots allt.

Men vi bör komma ihåg att det sker mer tack vare vårt geografiska läge än vad vi tillför i politisk fattningsförmåga i storpolitik.