Det är den högtravande självbilden hon svenska politiker som sätter käppar i hjulet för Nato-ansökan. Att den ungerska regeringen förhalat ratificeringen av Sveriges Natoansökningar beror på att man är trött på kritiken mot Ungern, säger utrikesministern Péter Szijjártó till AP.

På måndag planerar det regerande partiet Fidesz att rösta ja till Finlands ansökan, men inte Sveriges.

– När svenska politiker ifrågasätter den demokratiska naturen i vårt politiska system är det verkligen oacceptabelt, säger utrikesministern till nyhetsbyrån AP.

Han menar att västvärldens ständiga kritik av Ungern i demokratiska och kulturella frågor gör landets regering ovillig att erbjuda stöd i praktiska frågor, som i Nato-frågan.

Respektlöst mot Ungern

De senaste månaderna har invändningar väckts mot både Finland och Sverige ”mest på grund av ländernas politiska eliters mycket respektlösa beteende mot Ungern”, säger Szijjártó.

Europeiska unionen, som omfattar 21 Nato-länder, har fryst miljarder i medel till Budapest och anklagat premiärministern Viktor Orban för att slå ner på mediefrihet och hbtq-rättigheter. Orbans administration har också anklagats för att inte göra tillräckligt mot den kultur av korruption som finns i tidigare kommunistiska länder.

Ungern är inte mainstream

På frågan varför han tror att etablissemang i EU och Sverige är så kritiska mot Ungern, svarar utrikesministern.

– Så vi är i grunden emot mainstream i alla våra egenskaper. Och om du är emot den liberala mainstreamen, och under tiden är framgångsrik och fortsätter att vinna val, det är svårsmält för liberala mainstream att hantera, svarar han.

När en omröstning om Sverige kan bli aktuell är svårt att förutspå, enligt ministern.