Den socialdemokratiske partiledaren Magdalena Andersson är öppet självkritisk till hur det egna partiet har hanterat de senaste årens utveckling. Partiet behöver göra en helt ny samhällsanalys, menar hon.

KOMMENTAR. Socialdemokraternas partistyrelse satte i fredags igång ”politikutvecklingen” under mellanvalsperioden fram till valrörelsen 2026. Den ska bli en mycket omfattande omprövning av den egna politiken.

– Det var längesen vi gjorde något mer genomgripande, säger Magdalena Andersson (S) till Dagens Nyheter (betalvägg).

Skyller på borgarna

Att mycket gått fel i Sverige även under S-regeringarnas tid skyller hon på att det varit borgerlig majoritet i riksdagen även under de år som S styrde och att det är en av orsakerna till att hennes parti inte har kunnat göra bättre. Hon pekar på växande ekonomiska klyftor, privatiseringar och större skillnader mellan livsvillkoren i städer och landsbygd.

– Den samhällsutveckling som vi sett i Sverige under de senaste decennierna har brutit sönder mycket av den samhällsgemenskap som vi har haft. Analysen är ett projekt för att bygga en ny samhällsgemenskap, säger hon.

Socialdemokraterna vann något fler väljare i valet 2022 än i föregående val, men det är inte de traditionella väljarna som kommit tillbaka, utan S har vunnit välbeställdas röster i storstan.

Men nu vill Andersson vinna tillbaka dem med lägre inkomst och som bor i mindre städer och landsbygd.

– De som har vunnit bor i huvudsak i våra storstäder. Då blir det såklart ett groende missnöje med de partier som har varit med och styrt, säger hon.

Både migration och klimat

Det kräver omtänkande på två kontroversiella områden. Om migrationen säger Andersson att S började strama åt under sin tid i regeringen. Men att den inte varit tillräckligt sträng.

– Vi har haft en stor migration som inte har mötts upp med tillräckliga åtgärder och det har skapat en omfattande segregation, erkänner Andersson.

Några konkreta förslag kommer hon dock inte med.

Också om klimathysterin är Andersson villig att ändra kurs. Där har Miljöpartiet fått härja fritt under S-regeringarnas tid.

– Vi har inte förmått utveckla en klimatpolitik som tar hänsyn till de olika levnadsförhållandena i Sverige. Vi behöver en klimatpolitik som på ett annat sätt tar hänsyn till att levnadsvillkoren ser väldigt olika ut i storstäder och där det inte finns någon kollektivtrafik, säger Andersson utan att nämna MP vid namn.

Men med vem ska S regera?

Det som saknas i DN-intervjun är konkreta besked om i vilken riktning partiet kommer att gå.

Och nästa fråga blir: med vem ska S genomföra den nya politiska kursen? Skälet till att Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet hade så stort inflytande under S-regeringarnas tid är ju att S behövde dem för att alls kunna nå regeringsställning.

Om Andersson går på tvärs mot dessa tre partier, har hon mycket svårt att nå statsministerposten.

Ett alternativ skulle vara att söka stöd hos Sverigedemokraterna, men det är det enda parti hon nämner som uteslutet för samarbete.

Återstår då de borgerliga. Men det är ju dem hon skyller på, som förklaring till att S inte kunnat bedriva vettigare politik de åtta år man hade regeringsmakten.

Anderssons strategi tycks bara fungera om S får 50 procent i nästa val. Men dit lär de inte nå, hur mycket man än önskar.