Kommuner och regioner spenderar miljarder på ”klimatåtgärder”. Men det handlar mycket om ett skådespel för sin egen skull. Det leder till sjukt korkad politik, något Tomas Brandberg beskriver i veckans krönika.

I maj 2005 disputerade jag vid Chalmers Tekniska Högskola. I torsdags kändes det som om jag hade förflyttats tillbaka till mellanstadiet. På annat sätt kan jag inte beskriva ”klimatrådssammanträde” med Borås stad.

Låtsas att det är på riktigt

Detta forum, utan egentlig beslutanderätt, uppstod i samband med att Borås stad antog sin ”klimatbudget”, som i korthet innebar att staden skulle minska sina utsläpp av koldioxid med 16 procent per år ”i enlighet med Parisavtalet”. Alltså en halvering på fyra år. Det är en sjukt korkad politik, som kommunfullmäktige inte ens är i närheten av att kunna uppfylla. Ja, det finns till och med betydande svårigheter att mäta detta på kommunal nivå. Men en samlad sjuklöver låtsas tills vidare som att detta är på riktigt.

I egenskap av ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige har jag bråkat en hel del om det här, så ingen kan anklaga mig eller SD Borås för att spela med i detta spektakel.

Äta insekter – för miljöns skull

Åter till ”klimatrådssammanträdet”, där den 26-åriga ordföranden uppmanar mig att ”drömma!”. Det blir en ganska stel diskussion. Sedan ska vi fylla i framtidens löpsedlar där det står nåt om hur det gick till när Borås blev klimatneutralt. Min reflektion – att det där beror på hur man räknar – väckte inte något större intresse. Dessförinnan hade vi via Youtube tagit del av ”mat-tanten Berits” stränga uppmaning att äta insekter. Framtidens mat.

Jag har uppriktigt sagt lite svårt för denna fixering vid insekter som kost, men jag håller god min.

Flera kommunanställda klimatfunktionärer

Ovanstående är helt sant, jag raljerar inte. Det kan framhållas att vi politiker som är där är arvoderade och får ersättning för förlorad arbetsinkomst. Med på mötet finns också flera av kommunens heltidsanställda klimatfunktionärer.

Med all respekt. Nej. Borås påverkar förstås inte världens klimat. Någon måste ju säga att kejsaren är naken och kommunens (och Sveriges) invånare behöver få klart för sig vad deras skattepengar går till.

Även om vi raderade Borås från världens yta så skulle effekten för den globala miljön vara omätbar tusen gånger om. Och vad den saken beträffar så betvivlar jag starkt att kommunens invånare bryr sig särskilt mycket om politikernas pekpinnar. Jag vet ju dessutom att sjuklöverns egna företrädare mer än gärna slänger sig på flyget till USA, Dubai och så vidare – detta har framkommit i offentliga forum.

Politiska agerandet i Borås knappast unik

När det för ögonblicket är varmt, blåsigt eller regnigt nånstans brukar det heta att det beror på den globala uppvärmningen, som EU till gigantisk kostnad ska försöka bromsa med ungefär 0,01 grader Celsius fram till 2030. Och då kan ni fundera på Borås potential i sammanhanget. Denna marsmorgon fick jag emellertid skotta undan 15 centimeter snö från uppfarten. Kvällen före visade min termometer nio minusgrader. Målet är vad jag förstår att det skulle ha varit minus nio komma ett istället.

Nu är Borås knappast unikt. Hela den politiska diskussionen verkar just nu genomsyras av klimat och hållbarhet och det var inte ett dugg bättre i EU-parlamentet medan jag arbetade där. Klimatstrateger, klimatpsykologer och klimatchefer vart man än vänder sig. Och de tar alla sig själva på anmärkningsvärt stort allvar. Statliga Vattenfall erbjuder klimatterapi och på universitet kan man läsa klimatekonomi.

Finns adekvata åtgärder att vidta

För all del. Vi kan nog komma överens allihopa om att det är smart att spara energi dessa dagar, även om elräkningen tydligen var ett starkare argument än jordens förestående undergång. Och kärnkraften verkar vara på väg mot en renässans, trots allt. Så visst kan man, om man vill, föra seriösa samtal kring detta och dessutom genomföra vissa helt adekvata åtgärder.

Men ofta handlar diskussionen om en diskussion i sig, samt vänsterns våta dröm om att tvinga andra att äta vegetariskt, äta insekter och köpa second-hand-kläder, så kallade hållbara möjligheter som den spännande samtiden erbjuder oss. Ska jag säga något positivt så är det att Greta Thunbergs sura och arga tonfall lyser med sin frånvaro, man har fattat att det inte riktigt funkar.

Klimatforum ploppar upp likt revolutionära celler

MÖJLIGHETER ska det vara, samt givetvis en aldrig sinande ström av skattemedel. Var håller slöseriombudsmannen hus? Kommittéer och forum ploppar upp som svampar ur marken, lite som alla revolutionära celler som skulle inrätta en ny världsordning på 70-talet.

Dagen därpå är det dags igen, fast nu gäller det Västra Götalandsregionen, som spenderar hundratals miljoner på att vi ska leva inom ”planetens gränser”.

Min ambition är regionen ska fokusera på sjukvård, men politik är ett spel för tålmodiga.

Utanför faller snön. Nu i Göteborg. Fortfarande i mars. Som en lite komisk kuliss till detta skådespel.