Nu hoppas Socialdemokraterna kunna knyta Centerpartiet nära sig, med den nye partiledaren Muharrem Demirok som vänder sig emot privata alternativ i skolan och därmed väntas kunna ta avstånd från den tidigare så starka företagar profilen i Centerpartiet.

KOMMENTAR. Förutsättningarna för en ny rödgrön allians är bättre än på länge i och med partiledarbytet i Centerpartiet, skriver Dagens Industri och hänvisar till ”en rad tunga” socialdemokrater.

C ställer inte längre orimliga marknadsekonomiska krav

Dessa S-röster tar upp C-ledarens hårdare inställning mot friskolor, signalerna om en mjukare hållning mot Vänsterpartiet och att privatisering av arbetsförmedlingen är borta som krav.

– C-ledningen spelar inte upp helt orimliga krav, som de gjorde i januariavtalet, säger en högt uppsatt S-företrädare till affärstidningen.

Det är uppenbart att Socialdemokraterna hoppas på att C ska fortsätta sin marsch över på den röda sidan i politiken. Men det finns problem. Ett orosmoln för socialdemokraterna är att centerpartister och miljöpartister är som hund och katt. De har mycket svårt att respektera varandra, eftersom de nu hamnat så nära varandra i profilfrågor.

Magdalena Andersson behöver såväl C och MP som V för att kunna forma ett trovärdigt regeringsalternativ i nästa val.

Hur ”röda” ser sig centerväljarna?

Ett ytterligare problem är frågan hur ett ”rödare” Centerparti ska klara fyraprocentsspärren i riksdagsvalet. Annie Lööf gjorde sig visserligen av med många icke-socialistiska landsbygdsväljare, men frågan är hur många av de C-väljare som finns kvar känner sig hemma på vänstersidan i svensk politik.

Annie Lööf var den store valförloraren i höstas. Centerpartiet tappade var fjärde väljare, från 8,6 till 6,7 procent. Och i opinionsmätningarna sedan valet har partiet fortsatt backa. I senaste Sifo fick partiet 4,3 procent och i senaste Demoskop 4,4 procent.

Om Demirok ännu hårdare knyter partiet till vänsterblocket är frågan om inte ytterligare en procentenhet överger partiet. Och då är man under spärren och skulle åka ur riksdagen.