Högsta Domstolen gav gärningsmännen påföljder som ligger nära miniminivå för korankravallerna i Örebro där poliser var nära att dödas och flera polisbussar sattes i brand. Nu väcker domen frågor hos polisen.

Två män som dömdes för grovt blåljussabotage i hovrätten efter händelserna i Sveaparken har fått sina straff sänkta från cirka fem år till tre år respektive tre år och tre månader. Det är första gången som Högsta domstolen prövar ett fall med den relativt nya brottsrubriceringen.

”Såklart kan vi inte annat än fråga oss vad vi som poliser faktiskt ska behöva utstå för att man ska tillämpa den högre delen av straffskalan”, säger kommenderingschef Emelie Bodegrim i ett uttalande på polisens hemsida.

Straffskalan går från två år till 18 år, eller livstid. Straffen på tre år är därmed strax över minimistraffet.

”Våra medarbetare som var i Sveaparken under upploppet behövde uppleva något som närmast liknade en krigszon medan de försvarade vår demokrati. Men domen ger oss vägledning i vad som blir viktigast för oss framöver i den fortsatta utredningen”, säger Emelie Bodegrim.

Hon tycker att det är bra att saken prövats av HD och att det nu finns ett prejudikat.

”Att det fastställs att det verkligen handlar om grovt sabotage mot blåljusverksamhet tycker jag är positivt.”